Genel

Markete Gitmeden Pazara Uğramıyorsanız Tam 300 TL Birden Zarardasınız! O İsim Konuştu; “Markete Gitmeden Pazar Fiyatlarına Baksınlar…”

Bir süredir artan enflasyonun tetiklediği gıda fiyatları, Türkiye’de en pahalı harcama kalemleri arasına temel ihtiyaç olan beslenmeyi de sokmuştu. Bu nedenle market alışverişlerinde bir hayli zorlanmaya başlayan vatandaşlara, Anadolu Ajansı muhabirlerine konuşan Türkiye Sebzeciler Meyveciler ve Seyyar Pazarcılar Federasyonu Başkanı Ali Karaca’dan bir tavsiye geldi. Market fiyatları ile pazar fiyatları arasında uçurum olduğuna dikkat çeken Başkan Karaca, vatandaş için; “Markete gitmeden pazar fiyatlarına baksınlar” dedi.

Market ile Pazar Fiyatları Arasında Uçurum Var

Pazar ile markette satılan sebze ve meyve ürünlerini TL cinsinden karşılaştıran Ali Karacak, “Aradaki fiyat farkı dağlar kadar. Bugün marketteki salkım domates 22-25 lira, pazarlarda 15-10 lira. Markette tarla domatesi 18-20 liraya satılırken, pazarda 6-7,5 lira, 8 lira. Bakın vatandaşın, 5 kilo domates alınca, sadece domatesten 50 lira karı oluyor. Biberi, patlıcanı, salatalığı, meyvesini de koyunca, vatandaşın cebinde pazardan alışveriş yapması halinde 300 lira kalacak. Ama marketler cadde ve sokak aralarına kadar girdiği için vatandaş işin kolayını tercih etmek için hemen markete gidiyor. Oysaki markete gitmeden pazar fiyatlarına baksınlar” ifadelerini kullandı. Ardından pazar ile market arasındaki rakamların farklılıklarından örnek vermeye devam eden Karaca; “Pazarda en güzel biber 15 lira, markette 30-35 lira, domatesin arasında 10 lira oynuyor, patlıcan pazarda 5 lira, markette 12-15 lira. Salatalık pazarda 3 kilo 10 lira ama markette 12-13 lira. Patates markette 18-20 liraya kadar satılırken pazarda 10-12 lira. Bunu açık ve net söylüyorum; bütün fiyat araştırmasını yapsınlar, gezsinler. Bakın bugün meyveler hep 10 lira. Şeftali 10-12 lira, erik 10 lira, nektarın 10 lira. Çok kaliteli ürünse 2-3 lira pahalı ama birinci kaliteli şeftali pazarda 10-12 lirayken, markette 25-30 lira. Bugün üzüm markette 20 lira, pazarda 10 lira” diye konuştu.

Karaca, Sosyal Medyadan Verilen Siparişlerin Daha Pahalı Olduğuna Değinde

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından yayınlanan rakamların pazarlardaki rakamlar olduğuna dikkat çeken açıklamalarda bulunan Ali Karaca, “Bunu TÜİK de tespit ediyor. TÜİK geliyor sabah pazarları geziyor, gidip marketi de geziyor. Biz bazen soruyoruz nasıl diye ‘yarı yarıya fark var’ diyorlar” dedi. Ardından sosyal medyadan verile siparişlerin ucuz olamayacağına değinen Karaca; “Sosyal medyada sipariş verilen bir ürünün evine ucuz geleceğini bekleme. Yani muzu sen pazardan 15-18 liraya alacağına, sosyal medyada sipariş verirsen evine 25 liraya gelir, bu kolaylıktan kaçınalım” açıklamalarında bulundu.