Genel

EYT’den Gelen Tarih Açıklaması, Staj Mağdurlarını Harekete Geçirdi; Borçlanma Verilmesi Şart… Staj Mağdurları, Sigorta Girişlerinin Öne Çekilmesini Talep Etti…

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, 2022 yılının ilk 6 ayında en sık mesai yapan bakanlıklar arasındaki yerini aldı. Kamu çalışanlarının göstergelerde yaşadığı hak kayıplarını gidermek için 3600 ek gösterge düzenlemesini meclise sunan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, bu kez de kamuda çalışan sözleşmeli personel ile kadrolu memur arasındaki farkı gidermek için harekete geçti. Sözleşmeli personel düzenlemesinin hemen ardından Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT) için bir düzenleme yapılacağını duyuran Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, staj mağdurlarını harekete geçirdi.

Bakan Bilgin EYT’de Tarih Vermişti, Staj Mağdurları Harekete Geçti

Yaklaşık 6 milyon kişinin beklediği EYT düzenlemesine ilişkin geçtiğimiz günlerde açıklama gerçekleştiren Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, düzenleme için bir çalışma grubunun oluşturulduğunu ve çalışmaların başladığını duyurmuştu. O açıklamalar esnasında tarih de veren Bakan Bilgin, aralık sonu ile ocak başını işaret ederek, EYT’de ilk kez tarih dillendirmişti. Bu açıklamanın ardından harekete geçen staj mağdurları, staj yaptıkları sürenin sigorta başlangıcı kabul edilmesi ve stajlar için de kalıcı borçlanmaların getirilmesini talep etti.

Mevcut Yasa Staj Borçlanmalarına Kısmi Olarak İzin Veriyor

Young teammates working at office desk

Lise ve üniversite yıllarında yapılan stajlar, öğrencilerin çalışma pratiği kazanması açısından pek çok bölümde zorunlu tutuluyor. Ancak zorunlu olmasına rağmen bu staj süreleri, sigorta başlangıç tarihi kabul edilmediği gibi çoğu bölümde sigortasız bir şekilde yaptırılıyor. Bu durumdan muaf olan iki meslek grubu ise, avukatlar ve doktorlar oluyor. Staj süreleri uzun olması sebebiyle sigortalı olarak staj yapan avukat ve doktorlar, talep etmesi halinde emekliliğinden önce staj borçlanması yaparak, sigorta süresini ödediği borçlanma ile öne çekip, daha erken emekli olabiliyor. Öte yandan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’ndan henüz staj mağdurlarına ilişkin resmi bir açıklama gelmemiş bulunuyor.