Genel

Asgari ücret zammı açıklanmış, gözler işsizlik maaşına çevrilmişti: İŞKUR’dan beklenen haber geldi! 2022 yılı zamlı işsizlik maaşı belli oldu…

Bir süredir zam almayı bekleyen asgari ücretliler, temmuz ayının başında memur ve emeklilerin zammından hemen önce zamlarını aldı. Ocak ayında net 4 bin 253 TL olan asgari ücret, temmuz ayından itibaren geçeri olmak kaydıyla net 5 bin 500 TL’ye yükseltildi. Asgari ücretin artışı ise, pek çok sosyal ödemenin artmasını sağladı. O ödemelerden biri olan asgari ücretin yeni tutarı açıklandı.

Asgari Ücrete Gelen Zam Diğer Ödemeleri De Etkiledi

Çalışan işçilerin ödediği işsizlik primi sayesinde işsiz kaldıkları dönemde Türkiye İş Kurumu (İŞKUR) üzerinden belirli bir süreye alabildikleri işsizlik maaşı, diğer tüm sosyal ödemeler gibi asgari ücrete temmuz ayında gelen yüzde 30 zaman etkilendi. Asgari ücret üzerinden hesaplanan işsizlik maaşının yeni tutarı da İŞKUR tarafından açıklandı.

İşsizlik Maaşı Da Arttı

Yeni asgari ücret, başta işsizlik maaşını artırdı. İşsizlik maaşının artık brüt 6 bin 471 TL üzerinden hesaplanacağı öğrenilirken, bu hesaplamanın temmuz ayından aralık ayının sonuna kadar ödenecek işsizlik maaşlarının daha yüksek olmasını sağlayacağı ortaya çıktı. Gelen son zammın ardından aylık bin 981 lira 41 kuruş olan en düşük işsizlik maaşı 2 bin 568 TL’ye yükselirken; aylık 3 bin 972 lira 82 kuruş olan en yüksek işsizlik maaşı ise, 5 bin 137 lira kuruşa çıktı. İşsizlik maaşı alan vatandaşların ilk zamlı maaşlarını ağustos ayında alacağı da ilgili kurum tarafından açıklandı.

En Fazla 300 Gün Veriliyor

Hizmet akdinin feshinin önceki son 3 yıl içerisinde ödenen işsizlik sigortası primine bağlı olarak kişilere verilen işsizlik maaşı, en fazla 300 gün olarak ödeniyor. 300 gün ödemeden yararlanmak isteyen vatandaşların bin 80 gün sigorta ödemesi olması gerekirken; 900 gün sigortası olanlar 240 gün; 600 gün sigortası olanlar ise 180 gün boyunca işsizlik maaşı alabiliyor.