Gündem

Araba yıkamaya yasak geliyor: Şebeke suyunda kısıtlamaya gidildi!

Sıcak hava etkisini arttırır iken su ile ilgili yeni kararlar alındığı ortaya çıkıyor. 2022 yılında birçok bölgede su kısıtlamaları kararı alındı. Son olarak ise araba yıkama ile ilgili kısıtlamaya gidileceği öğrenildi.

Araba yıkamak için önemli miktarda su harcanıyor. Artan kuraklıklar nedeni ile bir ülkede belli saatlerde bahçe ve yeşil alanları sulama ve araba yıkamaya yasak getirileceği öğrenildi.

Fransa’da kuraklık alarmı

Franceinfo’nun haberine göre, Ekolojik Geçiş Bakanlığı’na ait Propluvia sitesinde yayımlanan haritadaki verilerine dayandırılarak, Fransa’da artan kuraklıktan 86 bölge bildirildi. Söz konusu harita kuraklık şiddetine göre, gri, sarı, turuncu ve kırmızı olarak renklendirildi. Kırmızı bölgelerde tarım amaçlılar dahil hayati olmayan su dağıtımları durduruldu.


Sarı alarm seviyesinde olan bölgelerde kısıtlamalara gidilecek. Buna göre, tarım amaçlı su dağıtımında yüzde 50’nin altında azalma ve belli saatlerde bahçe ve yeşil alanları sulama ile araba yıkamaya yasak uygulanabilir.

Araba yıkamak için ne kadar su kullanılıyor?

Araba sahipleri bir arabayı yıkamak için kullanmaları gereken su miktarını merak ediyorlar. Otomobil yıkarken ortalama 200 litre su tüketilir. Ancak basınçlı sistemlerde de otomobil için tüketilen su ortalama 60 litre ila 80 litre miktarına düşer.