Gündem

İkinci el araç piyasasına gelen 6+6 yasağı netleşti; yasağı delenin haline vah ki vah! Para cezası verilecek, üstelik…

Geçtiğimiz ay, Ticaret Bakanlığı’nın yeni bir piyasa müdahalesi üzerinde çalıştığı öğrenilmişti. Piyasada artan ikinci el fiyatlarının önüne geçmeyi ve bayilerin usulsüz al satçılığını bitirmeyi hedefleyen Ticaret Bakanlığı, araçların ikinci el satımı için bir sınırlama getireceğini ise, kısa bir süre önce açıkladı. Belli olan detayların ardından sınırlamayı delen kişilerin ne kadar ceza alacağı da netleşti.

İKİNCİ EL ARAÇ SATIŞINA 6+6 KURALI GETİRDİ

Yeni düzenlemeyi yürürlüğe sokmaya hazırlanan Ticaret Bakanlığı, geçtiğimiz günlerde ikinci el araç piyasasındaki fahiş artışların önüne geçmek için bir formül üzerinde çalıştığını duyurmuştu. Ticaret Bakanı Mehmet Muş’un açıklamalarıyla ortaya çıkan bu formülde birinci el aracın ikinci el araç piyasasına sokulabilmesi için satın alımdan en az 6 ay geçmesi ve 6 bin kilometreye ulaşmasının zorunlu hale getirileceği öğrenilmişti. Bu düzenleme üzerinde çalışmalar devam ederken, bu kez yasağı delenlerin cezası ortaya çıktı.

OTOMOBİL SATICILARI YASAKTAN MEMNUN DEĞİL

İkinci el piyasasında özellikle bayi müdahalesini hedef alan bu yasak kapsamında sektördeki kişilerin yasaktan çok memnun olmadığı iddia edildi. Dava açmak için hazırlıklarını sürdürülen firmaların olduğu konuşulurken, Ticaret Bakanlığı’nın ise, kuralda katı olacağı öne sürüldü.

İKİNCİ EL ARAÇ SATIŞINDA 6+6 KURALINI DELENLER CEZA ÖDEYECEK

Tartışmalar devam ederken, ikinci el pazarına getirilecek olan satış kısıtlamalarının uygulanmasının sistem üzerinden olacağı öğrenildi. Sistemden kilometre sınırı kontrolü yapılırken, kontrole esas olacak olan durumun ise ekspertiz raporu olacağı açıklandı. Yasağı delenlere uygulanacak ceza ise 8 bin 400 TL olarak açıklandı. Bu ceza kamuoyu tarafından az bulunurken, kuralın esnetilmesinde teşvik edici olacak kadar düşük bir miktar olduğu pek çok uzman tarafından belirtildi.