Gündem

E-Ticaret desteği için karar çıktı; 1,5 milyondan 30 milyon TL’ye kadar destek verilecek! Reklam faaliyetleri ve kira için de destek alınabilecek!

Bir süredir konuşulan e-Ticaret desteği, bugün itibariyle yürürlüğe girdi. Resmi gazete yayımlanan Cumhurbaşkanı Kararı’nca yürürlüğe sokulan düzenleme “E-İhracat Destekleri Hakkında Karar” başlığı ile kamuoyuna bildirildi. Türk ürünlerinin ve markalarının çevrimiçi sergilenmesi, tanıtılması ve yurt dışına ihraç edilmesi kapsamında pek çok konuda e-Ticaret faaliyetlerine destek verileceği öğrenilirken; desteğin milyonlarca TL olacağı da yine aynı kararname ile ortaya çıktı.

E-TİCARETE BEKLENEN DESTEK GELDİ

Yayınlanan kararname içerisinde verilecek olan destek kapsamı, “E-İhracat Konsorsiyumları, perakende e-ticaret siteleri ve pazaryerlerinin yurt dışında e-ticarete ilişkin pazara giriş stratejileri ile eylem planlarının oluşturulabilmesi amacıyla satın aldıkları sektör, ülke ve e-ihracat odaklı raporlara ilişkin giderleri %50 oranında ve yıllık 1,5 milyon TL’ye kadar destekleyecek” ifadeleriyle kamuoyuna bildirildi. Öte yandan e-Ticarete sağlanacak olan desteğin sınır ve kapsamı da ilgili kararnamedeki yerini aldı.

E-TİCARETE VERİLECEK OLAN DESTEK SINIRLARI NETLEŞTİ

Destek kapsamını belirli üst limitler ile sınırlayan kararnamede; “Şirketlerin, E-İhracat Konsorsiyumlarının ve perakende e-ticaret sitelerinin yurt dışı pazaryerleri üzerinden gerçekleştirdiği dijital reklam üzerinden dönen toplam satışlarının yüzde 20’sini aşmayan dijital pazaryeri tanıtım giderleri yüzde 50 oranında her pazaryeri için 3 (üç) yıl süresince desteklenir. Bu destek, şirketlerin kademelerine göre yıllık 7,5 milyon TL’yi, perakende e-ticaret siteleri için yıllık 15 milyon TL’yi, E-İhracat Konsorsiyumları için yıllık 25 milyon TL’yi geçemeyecek” ibaresi dikkat çekti. Bunun yanı sıra tanıtım faaliyetleri için de bir madde içeren kararnamede; “E-İhracat Konsorsiyumları, perakende e-ticaret siteleri, B2B platformları ve pazar yerlerinin, 4’üncü madde kapsamında belirtilen tanıtım faaliyetleri hariç, Bakanlıkça belirlenen diğer pazarlama faaliyetlerine ilişkin giderleri yüzde 50 oranında ve her ülke için 3 (üç) yıl süresince desteklenir. Bu destek, B2B platformları için yıllık 40 milyon TL’yi, E-İhracat Konsorsiyumları için yıllık 15 milyon TL’yi, perakende e-ticaret siteleri için yıllık 25 milyon TL’yi, pazaryerleri için yıllık 30 milyon TL’yi geçemeyecek” dendi.

KİRA GİDERLERİ DE DESTEK KAPSAMINA ALANINDA

Öte yandan Cumhurbaşkanlığı imzası ile yayınlanan karar kapsamında, kira giderleri de destek içerisine alındı. Desteğe ilişkin ilgili maddelerde; “Şirketlerin, E-İhracat Konsorsiyumlarının, perakende e-ticaret sitelerinin ve pazaryerlerinin ilgili ülkedeki toplam e-ticaret satışlarının yüzde 10’unu aşmayan sipariş karşılama hizmetlerine ilişkin giderleri yüzde 50 oranında her bir ülke için en fazla 3 yıl olmak üzere desteklenecek” ifadelerinin yer aldığı kararnamede, yurt dışındaki depolar için ise, “E-İhracat Konsorsiyumu, perakende e-ticaret siteleri ve pazaryerlerinin, ürünlerin hızlı teslimatını sağlamak ve iade süreçlerini yönetmek üzere kiraladıkları yurt dışındaki depolarına ilişkin kira giderleri, her bir birim başına yüzde 50 oranında, her bir ülke için en fazla 3 (üç) yıl olmak üzere yıllık 5 milyon TL’ye kadar desteklenecek” ibaresi kullanıldı. Ayrıca, kira üst sınırları ise, kararnamede; “Kira gideri desteğinden en fazla 25 birim için yararlanılabilecek. Bu madde kapsamındaki destekler, şirketlerin kademelerine göre yıllık 7,5 milyon TL’yi, pazaryerleri için yıllık 15 milyon TL’yi, perakende e-ticaret siteleri ve E-İhracat Konsorsiyumları için yıllık 25 milyon TL’yi geçemeyecek” şeklinde belirlendi.