Ekonomi

Merkez Bankası’nın politika faizini düşürmesi, ihtiyaç kredisi çekecek olanlara yaradı! Faizler düştü mü? Konut ve taşıt kredilerinin faizlerinde de gelişmeler yaşandı!

Bir süredir politika faizini sabit tutması ile dikkat çeken Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), bu ay itibariyle faiz politikasını değiştirdi. Politika faizini düşürmeye giden TCMB, 7 ay aradan sonra politika faizini 100 baz puan düşürerek, yüzde 13’e çekti. Bu değişimin ardından bankalarda hareketlenme başlarken, ihtiyaç kredilerinde başlayan faiz indirimleri dikkat çekmeye başladı. Öte yandan sektör kaynakları, konut kredilerinin düşeceğine ilişkin de tarih verdi.

TCMB, POLİTİKA FAİZİNİ İNDİRDİ

Son 7 aydır politika faizini sabit tutan Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), yüzde 14’lük politika faizi ile işlem yapıyordu. Bu ay Para Politikaları Kurulu’nda faiz indirimi kararı alan TCMB, 100 baz puanlık bir indirime gitti. Bu indirimin ardından politika faizi, yüzde 13 olarak kayıtlara geçti. Öte yandan TCMB’nin düşürdüğü politika faizlerinin ardından vatandaşın gözü kulağı piyasa faizlerine yani bankalara döndü.

İHTİYAÇ KREDİLERİ DÜŞTÜ; TAŞIT VE KONUT KREDİLERİNDE İSE DÜŞÜŞ YOK

BloombergHT’ye konuşan sektör temsilcilerinden ardından Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın (TCMB) faiz indirimi kararının piyasalara nasıl yansıdığı ortaya çıktı. Özel bankaların ihtiyaç kredisi ürünlerinde 24 ay ve altı vadelerde aylık 20-30 baz puan arası faiz düşürdüğüne dikkat çeken sektör kaynakları, bu düşüşün önemli olduğunu vurguladı. Ardından taşıt ve konut kredilerinde henüz bir düşüş yaşanmadığını bildiren sektör kaynakları, önümüzdeki günlerde bu iki kredi ürününde de bir düşüş gözlenebileceğini, özellikle de konut kredilerinde düşüş beklediklerini belirtti. Öte yandan sektör kaynakları, kredilere artan talebe de dikkat çekti. Sektör kaynaklarına göre, son aylarda artmış olan kredi taleplerini TCMB’nin faiz indirimi ekstra artırmadı. Ayrıca, kredi talebinin geleceğine ilişkin konuşan sektör kaynakları, bu konuyla ilgili ise, “1-2 hafta içinde daha çok bankanın indirime gitmesiyle talebin daha da artacağını söyleyebiliriz” dedi.