Ekonomi

Çiftçinin derdi bitmiyor: gübre fiyatları son bir yılda yüzde 342 arttı; TBMM uyarı için hemen harekete geçti! Aman dikkat…

Bir süredir devam eden Ukrayna ve Rusya savaşının da tetiklediği gübre üretimindeki düşüş, tüm dünyada gübre fiyatlarının artmasına neden olmaya başladı. Bu artıştan en çok etkilenen ülkelerden biri olan Türkiye’de ise, gübre fiyatları yalnızca bir yılda yüzde 342 arttı. Konuya ilişkin açıklama gerçekleştiren Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, gübre dolandırıcılığına karşı vatandaşları uyardı.

GÜBRE FİYATLARINDAKİ ARTIŞ DÜNYANIN GÜNDEMİNDE

Azotlu gübre olan üre fiyatlarının bir yıl öncesine göre iki katından fazla artmış olması tüm dünyada gübre alarmı verilmesine neden oldu. Konuya ilişkin verileri açıklayan Uluslararası Gübre Derneği (IFA), küresel gübre kullanımında yüzde 7’lik bir azalma beklediklerini kaydetti. McKinsey raporunda ise, küresel bir kriz haline dönüşmüş olan gübre için; “Gübre kıtlığı ve gübre fiyatlarındaki yüksek fiyatların, Brezilya gibi büyük ölçüde gübre ithalatına bağlı olan ülkelerde de verimi düşürmesi bekleniyor. Bu, muhtemelen dünya pazarındaki tahıl hacmini daha da azaltacaktır” ifadeleri kullanıldı. Aynı şekilde dünyaca ünlü pek çok şirket konuya ilişkin uyarılarda bulunurken, bir uyarıda Milletvekili Ömer Fethi Gürer’den geldi.

TBMM’DE UYARI CHP’Lİ GÜRER’DEN GELDİ

Konuya ilişkin Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) mensubu olan Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, Karar Gazetesi’ne açıklama gerçekleştirdi. Tarım ve Orman Bakanlığı’nca bir yılda yüzde 342 artığını belirtiği gübrede Avrupa’daki doğalgaz fiyat artışı ile yeni bir fiyat yükseliş dalgası oluşabileceği hususunda yetkilileri uyaran CHP’li Gürer, konuya ilişkin dolandırıcılık ve sahtekarlık alarmı da verilmesi gerektiğini savundu. Artan fiyatların sahte gübreleri artıracağına dikkat çeken Gürer; Edirne, Manisa, İzmir, Tokat, Antalya, Denizli, Elazığ’ı ve Niğde gibi illerde geçmişte yaşanan sahte gübre olaylarına ilişkin hatırlatmada bulundu. Öte yandan Gürer’in açıklamalarının devamında “Acilen gübrenin yarısını devlet, yarısını da çiftçinin karşılayacağı bir uygulamanın hayata geçirilmesi gerekiyor. Gübresiz ekim gıda da krizi tetikler, verim ve rekoltenin düşmesi gıda güvenliği ve gıdaya erişim noktasında ciddi sorunlara yol açabilir” ifadeleri yer aldı.