Ekonomi

Elektrik ve doğalgaz zammı arka arkaya geldi; vatandaşın cebi bir kez daha tutuştu! Yeni zamlar sonrası fatura ortaya çıktı…

Geçtiğimiz gün itibariyle konutta kullanılan elektrik ve doğalgaza arka arkaya yüzde 20 oranında zam geldi. 1 Eylül 2022 tarihinden itibaren geçerli olacak zamlar ile birlikte son bir yılda konutlara gelen enerji zammı yüzde 180’e ulaştı. Konuya ilişkin açıklamalarda bulunan TMMOB Makina Mühendisleri Odası Enerji Çalışma Grubu Başkanı Oğuz Türkyılmaz, Sözcü Gazetesi’ne gerçekleştirdiği açıklamada aylık 346 lira 90 kuruş olan bir faturanın artık 416 lira 30 kuruşa çıkacağını belirtti. Öte yandan konuya ilişkin bir açıklama da Elektrik Mühendisleri Odası (EMO) Eski Yönetim Kurulu Üyesi Olgun Sakarya’dan geldi.

ELEKTRİK VE DOĞALGAZDA 850 TL’LİK FARK

TMMOB Makina Mühendisleri Odası Enerji Çalışma Grubu Başkanı Oğuz Türkyılmaz, gelen zam sonrası İstanbul’da ikamet eden bir ailenin faturalarını ele aldı. 2022 Ocak’ta 997 lira 6 kuruşluk bir fatura ödeyen ailenin 2022 Eylül itibarıyla ise sadece elektrik ve doğalgaz faturalarına 850 TL’den fazla ödeme yapacağını hesapladı. Bu hesaplamanın ardından gelen zamlara ilişkin rakamsal değerlendirmelerde bulunan Türkyılmaz, konutlar için bu yıl yüzde 119,5 oranında doğalgaz zammı geldiğini açıkladı. Türkyılmaz’ın açıklamalarının devamında ise; “Bu oran birinci kademe küçük işletmelerde yüzde 219,2 iken, ikinci kademe büyük işletmelerde yüzde 51,5 ve elektrik üretim amaçlı tarife için ise yüzde 273,6” rakamları yer aldı. Öte yandan son 4 yılı değerlendiren Türkyılmaz, konutta kullanılan doğalgazın 2018 yılından 2022 yılına kadar doğalgazın yüzde 313 oranında arttığını söyledi.

DOĞALGAZ VE ELEKTRİK ZAMLARI YENİ ZAMLARIN HABERCİSİ

Öte yandan son zamlara ilişkin bir başka açıklama da Elektrik Mühendisleri Odası (EMO) Eski Yönetim Kurulu Üyesi Olgun Sakarya’dan geldi. Bu zamların farklı zamlar doğuracağının altını çizen Sakarya, “2020 Mart’ta 600 TL, 2021 sonunda 2 bin TL olan megavat saat başına bu fiyat, bugün 4 bin 800 TL’ye çıktı. Yani 2020’ye göre 8 kat, 2021 sonu-2022 başına göre 2,4 kat artmış oldu. Dolayısıyla bu fiyat tekliflerinde makasın açılması, üretim şirketlerinin teklif ettikleri toptan satış fiyatlarının bu rakamlara göre teklif vermesine, bu da faturalara yansıyan üretim maliyetlerinin artmasına yol açacak. Dolayısıyla bu gelişme de yeni zam haberleri olarak karşımıza çıkacaktır” dedi.