Ekonomi

Enflasyon oranında zam alan memur ve emeklileri ilgilendiriyor; TÜİK, ağustos ayı rakamlarını açıkladı, ocak zammı ucundan göründü!

Memur ve memur emeklileri için enflasyon farkı oranında toplu sözleşme üzerine zam almaları nedeniyle önemli olan enflasyon rakamları, son yıllarda altı aylık enflasyon farkı oranında zam alan SSK ve Bağ-Kur emeklilerini de ilgilendirmeye başladı. Yeni yılda bir kez daha zam alacak olan memur ve emeklilerin gözü kulağı enflasyon rakamlarında iken; Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), dün itibariyle ağustos ayı enflasyon verilerini kamuoyu ile paylaştı.

ENFLASYON YILLIK BAZDA YÜZDE 80’İ AŞTI

Bir süredir küresel olarak büyük bir sorun haline gelmiş olan enflasyon rakamları, Türkiye’deki hayat pahalılığının da sebeplerinden birini oluşturmaya başladı. Her ay bir önceki ayın enflasyon verilerini açıklayan TÜİK, eylül ayının gelmesiyle birlikte ağustos ayı enflasyon rakamlarını kamuoyu ile paylaştı. TÜİK tarafından paylaşılan tüketici ve üretici fiyat endeksleri rakamlarına göre, ağustos ayı enflasyonu ile birlikte senelik bazda enflasyon yüzde 80,21’e kadar çıktı. Bu rakamın ardından aylık enflasyon oranını da açıklayan TÜİK, memur ve emeklilerin beklediği rakamları tek tek ortaya koydu.

AYLIK ENFLASYON RAKAMI YÜZDE 2,37 OLDU

Enflasyona ilişkin rakamları kamuoyu ile paylaşan TÜİK, temmuz ayı enflasyon oranının yüzde 2,37 olarak kaydedildiğini duyurdu. Bu haberin ardından yılın ikinci yarısını oluşturan temmuz ve ağustos ayının enflasyon rakamlarının toplamı yüzde 3,86’ye ulaştı. Yani emekliler, yılın ikinci yarısı için şimdiden yüzde 3,86 oranında zammı garantiledi.

YILIN GERİ KALANI İÇİN ENFLASYON TAHMİNİ YÜZDE 12,84

Öte yandan Eylül, Ekim, Kasım ve Aralık ayı enflasyonu rakamlarının da TÜİK tarafından açıklanmasının ardından alacakları zam netleşecek olan memur ve emekliler için gözler yılın geri kalanına çevrildi. Memur ve memur emeklileri, 2023 yılının ilk yarısı için yüzde 8 toplu sözleşme zammı ve enflasyon farkı almayı beklerken; emeklilerde ise, enflasyon farkınca zam beklentisi oluşmaya başladı. Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası’nın yılın son altı ayı için tahmin ettiği enflasyon rakamı ise, bu ay yüzde 12,84 olarak açıklandı.