Gündem

Ticaret Bakanlığı’nın 6+6 düzenlemesi etkisini göstermeye başladı: galericiler hareketlendi, araç fiyatları online sitelerde düştü! 15 Eylül’e kadar…

Bir süre önce Ticaret Bakanlığı’ndan yapılan açıklama sonrasında ortaya çıkan yeni düzenleme kapsamında galeriler ile bayilerde yer alan sıfır araçların ikinci el araç piyasasına sokulması ve fiyatları artırmasını engellemek adına sıfır araçların ikinci elden satılabilmesi için tescil süresinden en az 6 ay geçmesi ve aracın 6 bin kilometreye ulaşması şart koşulmuştu. Bunun için 15 Eylül 2022 tarihini işaret eden Ticaret Bakanlığı, denetimlerin sıklaşacağını bildirmişti. 15 Eylül’e bir hafta kala piyasada hareketlilik başladı.

GALERİ VE BAYİLERDE PANİK SATIŞLARI FİYATLARI DÜŞÜRDÜ

İkinci el araç piyasasında fiyatları düşürmesi için Ticaret Bakanlığı’nın getirdiği 6+6 kuralı, 15 Eylül 2022 tarihine bir hafta kala etkisini göstermeye başladı. Ticaret Bakanlığı’nın denetimleri kapsamında ceza yemek istemeyen galeri ve bayi sahipleri, ellerindeki araçları satmak için harekete geçti. Araçların liste fiyatının altında dahi satışların yapılmaya çalışıldığı görülen piyasalarda özellikle son bir haftada araç başına 30 bin TL ile 50 bin TL’lik bir fiyat farkı çıkardı. Şimdilerde daha uygun fiyatlardan araç satışı yapmaya başlayan galeri ve bayiler, internet sitelerinde satışı olan ikinci el araçların da fiyatının inmesini sağladı.

GALERİLERİN FİYAT İNDİRİMİ ONLİNE SİTELERE YANSIDI

Öte yandan bir süredir yüksek fiyatlar olması nedeniyle hareketsiz olan ikinci el araç pazarlarının en büyük satış yöntemlerini oluşturan online sitelerde de hareketlilik başladı. En çok kullanılan araç satış siteleri incelendiğinde sadece son 30 gün içerisinde 5 bin sıfır olan ikinci el aracın satışa çıkarıldığı görüldü. Özellikle önceki aylara göre, uygun fiyat ile satışa çıkan bu ilanlara yoğun ilgi gösteren vatandaşlar, ilanları takip ettiklerinde ortalama 50 bin TL’lik bir fiyat farkı oluştuğunu belirtti.