Gündem

İşçi ile işveren karşı karşıya geldi; kararı yüksek mahkeme verdi! Artış işveren mazeret izinlerini yıllık izinden düşemeyecek!

İşveren ile işçileri sık sık karşı karşıya getiren yıllık iznin kullanılması ya da ücretinin ödenmesi konusunda görülen bir dava olaya bambaşka bir bakış açısı getirdi. Yargıtay 9. Hukuk Dairesi, verdiği karar ile işçiler için emsal olabilecek bir karara imzasını attı. Bu karar sonrasında ise, mazeret izinlerinin yıllık izinden düşülemeyeceği ibaresi, emsaller arasına eklenmiş oldu.

DAVA KISMEN KABUL EDİLMİŞTİ

Geçtiğimiz günlerde basına konu alan bir iş davasında taraflar, iş akdinin feshi nedeniyle karşı karşıya gelmişti. Kendisinin haksız bir şekilde işten çıkarıldığını öne süren işçi tarafı, İş Mahkemesi’ne fazla çalışma yapmasına, genel tatil ve hafta tatili günlerinde çalışmasına rağmen bu çalışmaların karşılığının ödenmediği gerekçesiyle başvuruda bulunmuş ve yıllık izinlerini kullanmadığını ve kullanılmayan izin ücretlerinin ödenmediğini ileri sürerek, kıdem ve ihbar tazminatı ile fazla çalışma ücreti, izin ücreti, iki aylık iş arama izin ücreti, hafta tatili ücreti, ulusal bayram ve genel tatil ücreti, ücret alacaklarının işveren tarafından kendisine ödenmesi konusunda başvuruda bulunmuştu. Bu talebi kısmen kabul eden mahkeme son kararını bugün verdi.

MAHKEME KARARINI VERDİ

İş davalarında emsal niteliği taşıyacak olması ile önemli olan bu davada temyize gidilmesinin ardından son kararı, Yargıtay 9. Hukuk Dairesi verdi. Mazeret izinlerinin yıllık izinden düşülemeyeceğinin altını çizen bir karara imza atan Yargıtay 9. Hukuk Dairesi, verdiği kararda; “Mahkemece bilirkişi raporundaki ikinci seçenekte yapılan hesaplamaya itibar edilmesi de hatalıdır. Çünkü, işçinin yıllık izinlerini kullandığını veya kullandırılmayan izin ücretlerinin ödendiğini işveren yazılı delil ile ispat etmek zorundadır. İşçiye çeşitli sebeplerle mazeret izni adı altında verilen izinlerin yıllık izinden mahsup edilmesi mümkün değildir. Yine işçinin devamsızlık tutanaklarında görünen işe gelmediği günlerin yıllık izinden düşülmesi İş Kanunu’na aykırıdır. Yapılması gereken, davacının tüm hizmet süresi nazara alınarak hak kazandığı yıllık izin süresinin ve bu süre üzerinden izin ücretinin hesaplanması için bilirkişiden denetime elverişli yeni bir rapor aldırmak ve sonucuna göre talep hakkında bir karar vermektir. Hatalı bilirkişi raporuna itibarla, izin ücreti talebinin yazılı şekilde kabulüne karar verilmesi hatalı olup bozmayı gerektirmiştir” ibarelerine yer vererek, iş davalarına yeni bir emsali daha ekledi.