Gündem

TOKİ’nin sosyal konut projesinin detayları Bakan Kurum’dan geldi; kira ve satış hakkı var! Arsa başvuruları için tarih 10 Ekim! İşte, detaylar…

Yeni açıklanan Toplu Konut İdaresi Başkanlığı (TOKİ) sosyal konut projesi kapsamında satışa çıkacak olan konut, arsa ve işyerlerine ilişkin A Haber’e canlı olarak bağlanan Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, proje hakkında merak edilen tüm soruları yanıtladı.

ARSALAR İÇİN BÖLGELER KONUT FİYATLARININ ARTTIĞI NOKTALARDAN SEÇİLECEK

Konut projesi kapsamında satışa çıkacak olan arsaların seçileceği bölgelere ilişkin önemli açıklamalarda bulunan Bakan Kurum, “Vatandaşlarımızın talepleri doğrultusunda adımlar attık. İnsanlar burada okula nasıl gidecek, ekmeğini nereden alacak, işe nasıl gidecek gibi sorularla karşılaşıyoruz. Bu projelerin içinde okullar, camiler, sosyal donatılar, tüm ihtiyaçları karşılayacak donanım olacak. Çalışmalarımızı buna göre yaptık. Arsa konusunda da konutların fiyatlarının artış gösterdiği yerlerde planlayacağız. Sosyal konut alanlarına da yakın olacak, altyapılarını da beraber yapalım istiyoruz. İş yeri ve arsaların başvurularını 10 Ekim’den itibaren almaya başlayacağız. 7 Kasım’a kadar sürecek. İstanbul’da 2 yakaya da konutlar yapacağız. Talepleri gidereceğiz. Vatandaşlarımız bizim yaptığımız konutlardan alsın istiyoruz. Her gelir grubuna hitap ediyor. 240 aya kadar vade ile ödenecek” ifadelerini kullandı. Ardından arsalara konutların müstakil yapıda yapılabileceğini belirten Bakan Kurum, kuraya müdahale edilemeyeceğinin altını; “Antalya’da, Muğla’da, İzmir’de, Akdeniz’de, Ege’de balkon ihtiyacı var. Şanlıurfa’da, Antep’te havalar sıcak olduğu için geniş balkon ve teras ihtiyacı var. Gece terasında, balkonunda uyuyabileceği anlayışta yapıyoruz. Biz şartları gözeterek proje geliştiriyoruz. Başka yerlerde belki daha küçük bir balkon, yöresel taş ile döşeme olabiliyor. Diyarbakır’da Diyarbakır taşını, Mardin’de Mardin’in meşhur taşını kullandık. Vatandaşlarımızın ihtiyaçlarını gözeterek konutları yapacağız. Kuralar çekilecek. Kura ile belirleneceği için müdahale söz konusu değil” sözleriyle çizdi.

CAYMA, SATMA, KİRALAMA VAR; 18 YAŞINDAN BÜYÜK KİŞİLER, AYRICA BAŞVURU YAPABİLECEK

Yeni sosyal konut projesi kapsamında cayma, satma veya kiralamaya ilişkin detaylar hakkında kamuoyunu aydınlatan Bakan Kurum, konuyla ilgili açıklamalarında; “Asgari ücretli bir kardeşimiz evi aldı, ödemekte güçlük çekti. Biz buna uyarı gönderiyoruz. 36 ay ödemiş, olur ya insan 4 ay sıkışıp ödeyememiş. Biz burada ihtar gönderiyoruz. Bugüne kadar yüzde 1’in altında ödememe durumu var. Orada gerekli uyarıyı yapıyoruz, vatandaş evi iade etmek isterse ödediği parayı iade ediyoruz tabi. Öte yandan aldı parayı, ödemeyi yaptı. TOKİ’ye borcunu kapattıktan sonra tabi ki satabilir. Bunda bir sorun yok” dedikten hemen sonra, konut sahiplerinin rayiç bedele uymak kaydıyla konutları diledikleri kişiye kiraya verebileceklerini de belirtti. Öte yandan hane halkında 18 yaşını geçmiş olan bireylerin olması durumunda o işinin ayrı bir hane olarak değerlendirildiğini belirten Bakan Kurum, “Tek hane halkından bir vatandaş başvurabilir, 18 yaşını geçmiş bir birey varsa, onu tek bir birey olarak düşünüyoruz, o da ayrıca başvurabilir” dedi.

AYLIK 900 TL TAKSİTLE ARSA ÜZERİNE EVLER YAPILABİLECEK

Arsa almak için kuraya başvuru yapan vatandaşlar ile ilgili de önemli açıklamalarda bulunan Bakan Kurum, arsaların taksit bedellerine de değindiği açıklamasında; “2 bin 280 TL bir taksit… Asgari ücretli vatandaşlar hem kirayı hem taksiti nasıl öderken zorlanabilir, evet. O vatandaşlarımıza her türlü imkanı sunduk. Diyelim ki eve başvuramadı, 2 bin 280 TL’ye başvuramadı. Faizsiz arsa sunduk. Ona başvursun. 900 TL’den başlıyor taksiti. 1-2 yıl dişimi sıkarım, fazladan çalışırım. Farz edelim ki onu da yapamıyor, 950 TL birkaç sene sonra bir elektrik, su parasına dönecek. Ankara’da Gölbaşı’nda müşterek bir arsaya girecek vatandaşımız 15 bin TL peşinat ile bin 312 TL’den arsaya girecek. Bu arsa merkezi, güzel bir yerde. Bugün Ankara’da biraz parası olan, Çayyolu, Gölbaşı’nda ev yapıyım diyor. Bin 300 TL taksit ile vatandaşımız kendi evini yapabilecek. İsterse 1+1, isterse 2+1, isterse 3+1 yapsın” ifadelerini kullandı.