GündemSağlık

2020, 2021, 2022 Yıllarından birinde corona virüsüne yakalananlar: 65 yaş üstünü üzecek haber geldi!

Türkiye’de corona virüsü ilk kez 11 Mart 2020 tarihinde tespit edildi. 2021 yılı ve 2022 yıllarında ise yeni vakalar tespit edilmeye devam etti. Corona virüsü henüz hayatımızdan çıkmamışken yapılan araştırma sonuçları da endişe yaratıyor. Bir araştırmaya göre; corona virüse yakalanan 65 yaş üstü kişilerin alzheimer hastalığına yakalanma riski oldukça yüksek.

Bilim dünyası corona virüsü ile ilgili araştırma sonuçlarını açıklamaya devam ediyor. Science Daily’nin bildirdiğine göre, Alzheimer Hastalığı Dergisi’nde yayınlanan bir araştırma sonuçları yaşlı bireylerin, COVID teşhisini takip eden yıl içinde demansın zayıflatıcı formuna %50 ila %80 daha duyarlı olduğunu gösterdi.

6 milyon yaşlı üzerinde yapılan araştırmaya göre, virüse yakalanan 65 yaş üstü kişilerin alzheimer hastalığına yakalanma riski oldukça yüksek. Özellikle 85 yaş üzeri kadınların en yüksek rikli gruplar arasında yer aldığı açıklandı.

Buna göre, araştırmacılar, COVID’in doğrudan Alzheimer’ı tetikleyip tetiklemediğini veya virüsün yalnızca varlığını hızlandırıp hızlandırmadığını henüz belirlemedi.

Türkiye’de corona virüste son durum

Sağlık Bakanlığı tarafından yayınlanan 5 – 11 Eylül 2022 verilerine göre, haftalık vaka sayısı 22 bin 441 olarak kaydedildi. Haftalık vefat sayısı ise 89 olarak açıklandı.