Gündem

TBMM, 1 Ekim’de açılıyor; gündemdeki konulardan biri de EYT düzenlemesi! İşte EYT’de maaş hesabı ve yaş sınırı…

Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin (TBMM) yeni döneminde gündemine alacak olduğu konulardan biri olan Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT) düzenlemesi, şimdilerde maaş hesaplaması ve yaş sınırına ilişkin konular ile gündeme gelmeye başladı. 1 Ekim’de yeniden açılacak olan TBMM öncesinde EYT’deki son durum maaş hesaplamasını belli belirsiz ortaya koydu.

TBMM, 1 EKİM’DE YENİDEN AÇILIYOR

1 Temmuz 2022 tarihi itibariyle bu yılın tatiline giren TBMM, 1 Ekim 2022 tarihi itibariyle yeniden faaliyete geçiyor. Faaliyete geçer geçmez Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nın masasında olan konulara ilişkin değerlendirmelerde bulunmaya başlayacak olan TBMM’nin gündemine ilk olarak sözleşmeli ve taşeron olan kamu personellerini; ardından ise, EYT düzenlemesini alması bekleniyor. EYT kapsamında yapılacak olan düzenlemeye ilişkin TBMM takvimim aralık ayına işaret ederken, şu an için herhangi bir taslak metin ortaya çıkmamış bulunuyor.

EYT’DE MAAŞ HESAPLAMASINDA ÜÇ AYRI DÖNEM ELE ALINACAK 

Faruk Erdem’in Sabah Gazetesi’nde yer alan haberine göre, “Bakanlığın hazırladığı teknik çalışmada en önemli konulardan biri ise maaş hesaplaması. EYT’lilerin emekli oldukları tarihte primlerine ve kazançlarına göre maaş belirlenecek. Buna göre üç dönem esas alınacak. 1999 öncesi 1999 ile 2008 arası ve 2008 sonrası dönem değerlendirilerek üç ayrı hesaplama yapılacak. Bu üç hesap birleştirilerek emekli maaşı ortaya çıkartılacak. Kapsam ve emekli olacak kişi sayısı belli olduktan sonra yine maliyet de hesaplanacak. Böylece ödenecek maaşların miktarı ve bütçeye maliyeti de ortaya çıkmış olacak” ifadeleri yer alıyor. Bundan yola çıkararak, sayılarının 6 milyonu açtığı tahmin edilen EYT’lilerin maaşlarının da üç ayrı döneme göre hesaplanması bekleniyor.

BAKAN BİLGİN EYT İLE İLGİLİ AÇIKLAMASINDA MAAŞLAR HAKKINDA BİLGİ VERMEDİ

EYT’ye ilişkin son açıklamalarında maaşlar ile ilgili herhangi bir bilgi vermeyen Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, “Şu an EYT’de formül sayısı 1. Kamuoyunda birçok formül anlatılıyor. Onların konuyla alakası yok. Hollanda modeli deniyor, Almanya modeli deniyor. Onlarda 62 yaşına gelen müracaat ediyor. Bizde o yaşta zaten emekli olunuyor. Kapsamlı bir çalışma aralık veya ocak ayında Meclis’te olur. Daha çalışmamız sürüyor. Bir çok aşamadan geçecek. Bakanlık bünyesinde çalışılıyor. Sonra diğer ilgili bakanlıklar ve kurumlarla da görüşülecek. Üzerinde uzlaştığımız ve sayın Cumhurbaşkanının da onayladığı çalışmayı kamuoyu ile paylaşacağız” demişti. Ardından TBMM’nin gündemine tatil sonrası gelecek konuları açıklayan Bakan Bilgin; “Sözleşmeliler ilk konumuz. Bunu bitirmek üzereyiz. İlgili çalışma grubunun çalışmasını tamamlamasının ardından konuyu sosyal taraflarla değerlendireceğiz. Eylül ayının ilk haftası bu tamamlanır. Sonrasında kamuoyuna yansır. Sonra geçici işçileri hemen çözeceğiz. Ondan sonra da taşeron işçilerin durumunu ele alacağız” ifadelerini kullanmıştı.