Gündem

Araç kullananlar denetlenecek: Bu belgeyi almayana 1.606 TL ceza kesilecek! e-Devlet üzerinden…

Türkiye’de yaşayan ve ehliyeti olan sürücüler için geçerli. Kolluk kuvvetleri tarafından yapılan denetimlerde bu belgesi bulunmayan sürücüye 1.606 TL para cezası kesiliyor. Belgeler psikoteknik merkezlerine gidilerek temin edilebiliyor. Ayrıca Psikoteknik Değerlendirme Raporları sorgulama işlemi e-Devlet üzerinden yapılabiliyor.

Trafiğe çıkan vatandaşların belirli kurallara uyması gerekiyor. Hususi araç sürücüleri kadar ticari araç sürücülerin de uyması gereken kurallar var. Buna göre, kamyonet, kamyon, taksi, otobüs ve servis sürücülerinin psikoteknik belgelerine sahip olması gerekiyor. Belgesi olmayan sürücülere ise yüzlerce lira para cezası kesilebiliyor. Söz konusu belge psikoteknik merkezlerine gidilerek ve gerekli testlerden geçilerek alınabiliyor.

Test nasıl yapılıyor?


Sürücülere sürekli dikkat testi, muhakeme testi, koordinasyon testi, seçici dikkat testi, hız mesafe tahmin testi, çarpışma tahmin testi, görsel algı bellek testi, kişilik testi, görsel süreklilik testi, çevresel görsel görüş testi, tepki hızı testi ve trafiğe ilişkin görüş testi olmak üzere çeşitli testler uygulanıyor.

Psikoteknik Değerlendirme Raporları sorgulama

Vatandaşlar e-İmzalı Psikoteknik Değerlendirme Raporları Sorgulama işlemlerini e-Devlet sistemi üzerinden gerçekleştirebiliyorlar. Bunun için sisteme giriş yapmak ve “e-İmzalı Psikoteknik Değerlendirme Raporları Sorgulama” sayfasına erişmek yeterli oluyor.

5 Yıl geçerli

Belgeler 1 yıllık değil 5 yıl süre geçerli oluyor: 5 Yılın sonunda ise geçerliliğini yitiriyor. Bu nedenle sürücülerin 5 yıl sonra yeniden belge alması gerekiyor.