Editörün SeçtikleriEkonomiGündem

2023 emekli maaşı zammı belli oluyor! Zamlı emekli maaşı tablosu açıklandı: Emekliler mutlaka listeye baksın

Yeni yıla az bir zaman kalan emeklilerin gözleri maaşlara gelecek zamlara çevrildi ve 2023 yılıyla beraber artış yapılacak olan maaşların ne kadar olacağı araştırılmaya başlandı. Ekim ayının da gelmesi ile beraber emekli vatandaşlar maaşlarına ne kadarlık zam yapılacağını merak ediyor. Bu konuda bazı tahminler ve hesaplamalar gündeme geliyor.

6 AYLIK ENFLASYON İLE ZAM

Son dönemlerde gündemde yer alan emekli maaşlarına gelecek zamlar birçok kişinin ilgi odağı olurken 2023 zammı milyonlarca emekli tarafından heyecanla beklendiği paylaşıldı ve 6 aylık enflasyon oranında emekli maaşlarına zam yapılacağı bildirildi.

2022 Temmuz ayında rekor zam ile beraber emekli maaşına zam gelirken oran ise yüzde 42,35 olarak açıklandı ve emekli maaşlarına rekor seviyede zamlar yapıldı. Bundan kaynaklı olarak emekliler yine yüksek oranlarda emekli maaşı zammı bekliyor.

Her yıl iki kere Ocak ve Temmuz aylarında zam yapılan maaşlar üzerinde 6 aylık enflasyon oranı etkili oluyor ve SSK ve Bağ-kur emeklilerine Ocak’ta Temmuz – Aralık ayları içerisinde 6 aylık enflasyon oranı olarak enflasyon farkı ile zam yapılıyor.

TÜİK TARAFINDAN AÇIKLANIYOR

Haziran ayında gelen zamdan sonra Temmuz ayının Haziran ayına göre de Ağustos ayının Temmuz’a göre enflasyon farklarının toplandığı belirtilirken TÜİK tarafından yapılan açıklama üzerine enflasyon oranlarında ki artış 3,83 olarak açıklandı. Şu ana kadar enflasyon farkı yüzde 3,83 olarak belirtildi. Kalan 4 aylık enflasyon oranları da açıklandığında tam fark ortaya çıkacak ve ne kadar zam yapılacağı belli olmuş olacak.

YÜZDE 15 ZAM ORANI

Açıklanan resmi verilere göre SSK, Bağ-kur emeklilerine yüzde 42.35 oranında zam gelirken memur ve emekli memur aylıklarına ise yüzde 41.69 oranında zam gelmişti. Emekli maaşı güncel olarak 3500 TL olan kişilere yapılan zam oranları üzerine 2 aylık verilere göre maaş 3.635 TL olacak. 2 aylık verilere göre emekli maaşı 4.000 TL olanların maaşı 4.154 TL olacak. Henüz 4 aylık veri açıklanmadı. Bu noktada 4 aylık veri açıklandığında net maaşlar ortaya çıkmış olacak. Bazı hesaplamalarda ise emekli maaşlarına yüzde 15 oranında zam yapılabileceği belirtiliyor.