Gündem

Nüfus cüzdanından T.C. kimlik kartına geçen herkesi ilgilendiriyor: Verdiğiniz parmak izi…

Türkiye’de milyonlarca kişi nüfus cüzdanlarını değiştirerek yerine T.C. kimlik kartı kullanmaya başladı. Vatandaşlar kimlik kartlarını alırken bazı işlemler yaptılar. Bu işlemlerden bir tanesi de parmak izi vermek oldu. Kimlik kartı alırken parmak izi verenler ise bunun nedenini merak ediyorlar.

Türkiye’de vatandaşların 31 Aralık 2023’e çipli kimlik kartlarını almaları gerekiyor. Bu kasamda vatandaşlar yeni kimlik başvurularında bulunuyorlar. Ancak kimlik alırken memurlar tarafından alınan parmak izinin nedeni merak ediliyor. Kimlik kartı alırken on beş yaşını tamamlamış kişilerin parmak izi, parmak damar izi ve el ayası damar izi biyometrik verileri alınıyor. Bu sayede T.C. Kimlik Kartı, sahibinin doğrulanmasını Parmak vektörü veya PIN yardımıyla gerçekleştiriyor.

Çipli kimliklerin özellikleri


1-Güvenli kimlik doğrulaması yapılabilecek,
2-Sahtecilikten kaynaklanan vatandaş mağduriyeti önlenecek,
3-E-Devlet kapsamında sunulan hizmetlere internetin bulunduğu her yerden (ev, iş yeri vb.) kimlik kartı ile erişilebilecek,
4-İkili anlaşmalar ile seyahat belgesi olarak kullanılabilecek,
5-Kimlik kartı, elektronik imza olarak da kullanılabilecektir.

Çocuklar için kimlik kartı

Son yapılan açıklamalara göre, 15 yaş altı çocukların Türkiye Cumhuriyeti Kimlik Kartı (TCKK) başvuruları e- Devlet üzerinden alınabilecek. Böylece, vatandaşlar nüfus müdürlüğüne gitmeden velisi veya vasisi olduğu 15 yaşını tamamlamamış çocuklarının kimlik kartı başvurusunu internet ortamında yapabilecek. Başvuru işlemleri için çocuğun velisi ya da vasisi tarafından e-Devlet Kapısı üzerinden elektronik imza veya mobil imza kullanmak yeterli olacak.