Gündem

Milyonlarca ehliyet sahibi için zorunu oldu: Büyük cezası var! Eğer yapmazsanız…

Milyonlarca vatandaşın yapması zorunlu oldu. Eski tip ehliyet kullanan kişilerin belirlenen tarihe kadar ehliyetlerini yenilemesi zorunlu hale getirildi. Ehliyetini yenilemeyen ve eski tip ehliyet kullanmaya devam edenler ceza ödeyecek. Ehliyet yenileme için süre azalırken, işlemlerini gerçekleştirmek isteyen vatandaşlar tarafından gerekli belgeler merak ediliyor.

Eski tip ehliyetlerin yenilenmesi zorunlu oldu. Buna göre, vatandaşlar yıl sonuna kadar eski ehliyetlerini kullanabilecek. Aksi taktirde ehliyetini yenilemeyenler ceza ödeyecek. Buna göre, 31 Aralık tarihine kadar ehliyetlerin yenilenmesi gerekiyor.

EHLİYET YENİLEME İÇİN GEREKLİ BELGELER NELERDİR?

-Kimlik Belgesi (Nüfus Cüzdanı

– Yeni Kimlik Kartı ya da Pasaport)

-Eski sürücü belgeniz (eski ehliyetiniz)

-Yeni çıkarılmış Sürücü Sağlık Raporu

-Sürücü belgesi

-Değerli kâğıt ve harç bedeli, vakıf payı makbuzu

-2 adet biyometrik fotoğraf

-Kan grubunu belirtir belge veya yazılı beyan

-Adli Sicil Belgesi

-Ayrıca Nüfus Müdürlüğü’nde vereceğiniz parmak izi.

EHLİYET YENİLEME ÜCRETLERİ HANGİ BANKAYA YATAR?

Yeni tip sürücü belgesi için ALO 199, “ALO 199 Mobil Uygulama” veya “nvi.gov.tr” adresinden randevu alınabilecek. Ehliyet değişimi için nüfus müdürlüklerinden alınacak olan randevuyla beraber gerekli belgeler ile başvurular alınacak. Ehliyet değiştirme işlemleri için yetkili kurumlar nüfus müdürlükleridir. Başvuruları arzu ettiğiniz herhangi bir nüfus müdürlüğünde yapabilirsiniz. Müracaat sonrası İçişleri Bakanlığı Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğünce basılan sürücü belgeleri, PTT’ye teslim edilerek yurt içinde başvuruda bulunan kişilerin adreslerine ulaştırılıyor.

Akbank

Aktif Bank

ING Bank

Şekerbank

Türkiye Vakıflar Bankası

Kuveyt Türk Katılım Bankası

Albaraka Türk Katılım Bankası

T.C. Ziraat Bankası

Türk Ekonomi Bankası

Garanti Bankası

Denizbank

PTT Bank

EHLİYET YENİLEME ÜCRETİ NE KADAR?

Eski tip ehliyetini yeni tip ehliyet ile değiştirecekler 13+2 TL, yeni tip ehliyetlerini yenilemek isteyenlerin, kaybedenlerin veya çaldıranların ödeyecekleri ücret 280 + 65 TL’dir.

01/01/2016 tarihinden sonra yeni tip ehliyet almamış kişiler ehliyet yenileme, kayıp, zayi, çalıntı durumlarında 15 TL yenileme ücreti öderler.