Editörün SeçtikleriEkonomiGündem

Ehliyeti olup 30 yaş üstüne duyuru yapıldı! Zorunlu oldu: Mutlaka yaptırın! Yaptırmayan 2.699 TL ceza öder

Eski tip sürücü belgelerinin değiştirilmesi için tanınan sürenin azaldığı paylaşıldı. Ehliyeti eski tip olan vatandaşların yeni tip ehliyetlerini almaları gerekiyor. Bunun için 31 Aralık’a kadar süre verildi. Yenilenmeyen ehliyetlerin ise 2023 yılında geçersiz olacağı ifade edildi. Trafik çevirmesinde ehliyet geçersiz olacak.

Eski tip ehliyetlerin değiştirilmesi için tanınan süre 31 Aralık 2022’de sona ereceği belirtildi ve yenilenmeyen ehliyetlerin geçersiz sayılacağı paylaşılırken geçerliliği yitiren eski tip sürücü belgeleriyle araç kullananlara, Karayolları Trafik Kanunu gereğince idari para cezası uygulanacağı da aktarıldı.

YAPILMASI GEREKENLER

Nüfus Müdürlüğünden randevu alınacak ve aşağıdaki belgeler ile beraber Nüfus Müdürlüğüne gidilerek işlemler yapılacak. Bu belgeler ise şöyle:

-Aile hekiminden alınacak “sürücü olur” raporu

-Son 6 ay içerisinde çekilmiş bir adet biyometrik fotoğraf

– Vergi dairesi müdürlüklerine, “https://ivd.gib.gov.tr” internet adresi üzerinden sanal pos uygulamasıyla kredi kartı veya banka kartı aracılığıyla ya da anlaşmalı bankalara yatırılması gereken 15 TL’lik ücret

2.699 TL CEZASI VAR

2023 yılına kadar ehliyetler yenilenmezse kullanılan ehliyetler geçersiz sayılacak. Ehliyetin geçersiz olması ise ehliyetsiz araç kullanma cezası almanız anlamına geliyor.

Ehliyetsiz olarak araç kullanan kişi, eğer aracın sahibiyse 2,699 TL ceza ödeyecek. Ehliyetsiz araç kullanan kişi, aracın sahibiyse ve 15 gün içerisinde öderse 1,854 TL ceza ödeyecek. Ehliyetsiz araç kullanan kişi, aracın sahibi değilse, 4,946 TL ceza ödeyecek.