EkonomiGündemManşet

Milyonların aklında tek soru: Kombiyi yokken kapatmak mı yoksa en kısıkta sürekli açık bırakmak mı gerekiyor?

Türkiye’de milyonlarca vatandaş ısınmasını doğal gaz ile sağlıyor. Bu nedenle her kış öncesi vatandaşlar kombiyi evde yokken kapatmanın mı yoksa sürekli en kısıkta yakmanın mı ekonomik olduğunu tartışıyor.

Türkiye’de vatandaşlar kombilerini açmaya başladılar. Ancak bu sene doğal gaz faturasını daha az ödemek isteyen vatandaşlar, kombiyi evde yokken kapatmanın mı yoksa sürekli kısıkta bırakmanın mı tasarruf sağlayacağını merak ediyorlar.

Evinde kombi kullanan vatandaşlar kombiyi yokken kapattıklarında evin taban, tavan ve duvarları soğumaya başlıyor. Bu nedenle evin tekrar ısınması için derece attırmak gerekiyor. Kombi sektöründe çalışan birçok kişi evden uzak 1 günden fazla zaman geçirmeyecek olanların, kapatmasını önermiyorlar. Bunun yerine kullanılmayan odaların ısısının kısılması tavsiye ediliyor.

Kombi açılıp kapatıldığında peteklerdeki suyun soğuması ve ısıtmak için harcanan enerji de neden kapatılmaması gerektiğinin açıklamalarından bir tanesi.
Öte yandan kombiyi yokken kapatmanın faturalarda daha fazla yükselteceği ile ilgili kesin bir veri yayınlanmış değil. Kullanıcılar kendi tecrübelerine göre iki yöntemden birini seçebiliyorlar.

Tasarruf sağlayacak 5 yöntem

Kalorifer peteklerine ısıyı engelleyecek objeler koymamak ve perde ile peteği kapatmamak.
Güneş ışığından daha fazla faydalanmak.
Zamanında kombi bakımı yaptırmak.
Satın alırken tasarruflu kombi modelleri seçmek.
Pencerelere ve kapılara yalıtım malzemesi kullanmak.