EkonomiGündem

Dünya Bankası Duyurdu: 2023’te Akaryakıt ve Gaz Fiyatları Düşecek!

Dünya Bankası, enerji fiyatlarının bu yıl yüzde 60 artmasının ardından 2023’te yüzde 11 düşmesini bekliyor. Aynı zamanda, yavaşlayan küresel büyüme ve Çin’in koronavirüs kısıtlamaları daha derin bir durgunluğu tetikleyebileceği belirtildi.

Dünya Bankası’nın son raporunda, 2023 yılı için bir varil “Brent” petrolünün ortalama fiyatını 92 dolar, 2024 yılı için ise 80 dolar seviyesinde olacağını belirtti. Ancak “siyah altının” beş yıllık ortalaması 60 doların üzerinde olacağı söylendi.

Raporda, Avrupa Birliği’nin Rusya’dan petrol ve gaz ürünleri tedarikine getirdiği ambargo ile 5 Aralık’ta yürürlüğe girecek sigorta ve nakliye kısıtlamaları nedeniyle bu ülkeden yapılan petrol ihracatının günde 2 milyon varile kadar düşebileceği belirtiliyor. Ayrıca G7 ülkelerinin Rus petrol fiyatlarına önerdiği kısıtlama da petrol akışını etkileyecek.

Dünya Bankası tarafından hazırlanan bir rapora göre, gelişmekte olan ülkelerin çoğunda doların güçlenmesi ve para birimlerinin değer kaybetmesi, gıda ve yakıt fiyatlarının yükselmesine neden oldu. Bu da dünya çapında 200 milyon insanı etkileyen gıda güvensizliğini şiddetlendirebilir.

Ayrıca 2023 yılında doğalgaz ve kömür fiyatlarının içinde bulunduğumuz yılda kaydedilen rekor seviyenin altına ineceği belirtiliyor. Ancak 2024 yılına kadar Avustralya’da üretilen kömürün ve Amerika Birleşik Devletleri’nde üretilen gazın fiyatı yine de son beş yılın ortalamasının iki katı olacağı belirtildi.