EkonomiGündem

Bu harfler yer alıyorsa emekliliğiniz tehlikede olabilir: Hemen Kontrol Edin!

Ülke genelinde sigortalı çalışan milyonlarca vatandaşa çok önemli bir duyuru yapıldı. Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) sigorta hizmet dökümünüzü acilen incelemeniz gerektiği belirtildi. Hizmet dökümünüzde şayet o harfler yer alıyorsa emekliliğiniz hayal olabilir.

Emeklilik planları yapan milyonlarca vatandaş için çok önemli bir duyuru yapıldı. Yapılan duyuru tüm sigortalı çalışanları yakından ilgilendiriyor. SGK konu ile ilgili denetimlere başladığını belirtti. Emekliliğinizle ilgili sıkıntı yaşamak istemiyorsanız sizler de hemen “e-Devlet” üzerinden gerekli kontrollerinizi yapınız. İşte haberin detayları…

Sosyal Güvenlik Kurumu milyonlarca çalışan SGK’lıyı ilgilendiren emeklilik ile ilgili bir son dakika duyurusu yaptı. SGK Türkiye genelindeki tüm şirketlerin sigorta girdilerini inceleme altına aldı. Emeklilik ile ilgili herhangi bir sıkıntı yaşamak istemiyorsanız e-devlet hizmet dökümünüzde Ş, S ve K harflerinden herhangi birinin yer alıp almadığını kontrol ediniz. Şayet bu harflerden biri yer alıyor ise hemen bir avukata danışarak acilen çözüm yolu bulmanız gerekiyor. Yapılan bu uyarı ile ilgili önlem alınmanız takdirinde maaşınızın kesilmesi veya emekliliğinizin iptali gibi sıkıntının durumlarla karşılaşabilirsiniz.

SİGORTA PRİMLERİNE DENETİM

Sosyal Güvenlik Kurumu Türkiye’de hizmet veren iş yerlerinin sigorta primlerinde yolsuzluk yapıp yapmadığını tespit etmek amaçlı bir takım çalışmalar başlattı. Yapılan çalışmalarda herhangi bir yolsuzluk tespit edilmesi takdirinde iş yeri ile ilgili yaptırımlar uygulanacağı gibi, bu hususla alakalı olarak çalışanların da etkileneceği belirtildi. Sosyal Güvenlik Kurumu vatandaşların e-devlet üzerinden hizmet dökümlerini kontrol etmeleri hususunda uyarıda bulundu.

BU HARFLER VARSA İPTAL EDİLİYOR

Yukarıda da belirttiğimiz gibi hizmet dökümünüzde Ş, S, K harfleri yer alıyor ise acilen bir avukata danışarak gerekli adımların atılması gerekiyor. Peki, bu harfler ne anlama geliyor? Konuyu sizler için detaylıca araştırdık, işte detayları.

“Ş” harfi hizmet veren şirketin şüpheli olduğu anlamına geliyor. Bu harfi taşıyan bütün şirketleri denetim yapılma kararı alındı. Şayet şirket bünyesinde sahte sigortalı görünmüyor ise bu harf sistemden kaldırılıyor.

“S” harfi ise bu iş yerinin sahte olduğu anlamına geliyor. Şirket ve şirket bünyesinde sigortalı çalışıyor görünen kişiler tespit edilip, haklarında işlem başlatılıyor.

“K” harfi ise kontrollü anlamı taşımaktadır. Yeni kurulan şirketlerin denetim altında olduğunu ve bu denetimin ne kadar süreceği bilinmediği belirtilmiştir. Bu süreç kapsamında olan kişilerin emekli olmasında Herhangi bir sıkıntı görünmemektedir.

SGK TARAFINDAN YAPILAN AÇIKLAMA

Sosyal güvenlik Kurumu tarafından yapılan son dakika açıklamasında şu bilgilere yer verildi;

1) Sahte işyeri; tabela işyeri olarak da adlandırılan gerçekte hiçbir ticari ve mesleki faaliyeti olmadığı ve somut bir varlığı bulunmadığı halde, işyeri dosyasından sahte sigortalılık bildirimi yapmak amacıyla, çoğu kez gerçekte var olmayan adresler beyan edilerek (boş arazi, boş dükkan vb.) sadece sahte sigortalı bildirmek amacıyla işyeri dosyası tescil edilen yerlerdir.

İşyerinin veya sigortalılığın sahte olduğunun anlaşılması halinde;

⎯ Ödenmiş olan sigorta primleri ile idari para cezaları irat kaydedilir, yararlanılmış olan teşvik ve destekler gecikme zammı ve gecikme cezası ile geri alınır.

⎯ Sahte sigortalı olduğu tespit edilenlere bağlanmış olunan aylıklar ile ödenmiş olan gelirler gecikme cezası ve zammıyla geri alınır.

⎯ Sahte sigortalı olduğu tespit edilenlere ödenmiş olan geçici iş göremezlik ve emzirme ödenekleri ile kullanmış oldukları iyileştirme vasıtası, ortez ve protez giderleri gecikme cezası ve gecikme zammı ile geri alınır.

⎯ Asgari işçilik hesaplaması yapılmış ve ilişiksizlik belgesi düzenlenmiş sahte işyerlerinde, ilişiksizlik belgesinin verildiği tarihten sonra o işyerinde sahte sigortalılık nedeniyle hizmet iptali olması durumunda, ödenen ücretler gelir kaydedildiğinden dolayı asgari işçilik hesabı yeniden yapılır.

⎯ Sahte tescilli işyerinin alt işvereni var ise bu alt işveren de sahte işveren olarak kayıt edilir.