EkonomiGündemKamu

2 hafta içinde banka hesaplarınızı kontrol edin: İl il duyuruldu!

Evde Bakım maaşları ile ilgili açıklama yapıldı. Evde Bakım maaşı alan vatandaşlar ne zaman paraların yatırılacağı konusunda araştırmalar yapmaya devam ederken açıklama yapıldı. İl İl yapılan evde bakım maaşları ile ilgili ekim ödemelerinin ne zaman yapılacağı öğrenildi. Her ayın 15’inde yapıldığı bilinen evde bakım maaşlarının bu ay da 15’inde yatırılacağı öğrenildi.

KASIM AYI EVDE BAKIM MAAŞI NE ZAMAN YATACAK?

Kasım ayı evde bakım maaşları her ay olduğu gibi 15’inden itibaren ödenmeye başlanacak. 2022 Evde bakım maaşı yatan iller listesi belli olduğunda haberimizde yer verilecektir.

EVDE BAKIM MAAŞI SORGULAMA NASIL YAPILIR?

Evde bakım aylığı ödemelerinin hesabınıza yatıp yatmadığını SMS veya e-Devlet sistemi üzerinden sorgulayabilirsiniz.

SMS İLE ÖDEME SORGULAMA

Ziraat Katılım Bankası aracılığı ile alanlar, cep telefonlarının mesaj bölümüne BAKIYE yazıp, 4747’e SMS atarak bakiye takibi yapabilirler. Mesaj göndermeniz dahilinde 1 SMS ücreti operatörünüz tarafından tahsil edilir.

e-DEVLET İLE EVDE BAKIM MAAŞI SORGULAMA

e-Devlet’in “Engelli Evde Bakım Ödeme Bilgileri Sorgulama” sayfasından evde bakım aylığı sorgulanabiliyor. Sisteme kayıtlı olan vatandaşlar, şifreleri ve T.C kimlik numaralarıyla sorgulama işlemini gerçekleştirebiliyor. Engelli Evde Bakım Ödeme Bilgileri Sorgulama özelliği Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı sekmesinin altında bulunur.

EVDE BAKIM MAAŞI BAŞVURU NASIL YAPILIR?

Evde bakım maaşı için, ağır engelli raporu olan, hastalığı nedeniyle tuvalet, beslenme, giyinme, temizlik, merdiven inip çıkma gibi ihtiyaçlarını tek başına karşılayamayan tüm vatandaşlar başvurabilir.

BAŞVURU ŞARTLARI NELER?

-Engelli Sağlık Kurulu Raporlarında kişinin engel oranının %50 ve üzeri olması, ağır engelli kısmında EVET ibaresinin verilmiş olması gerekmektedir.

-Engelli kişinin hayatını idame ettirebilmesi için (beslenme, temizlik, giyinmek, merdiven inip çıkmak vb.) başkasının yardımına ve bakımına muhtaç olması gerekmektedir.

-Gelir kriterlerinin, kendilerine ait veya bakmakla yükümlü olunan birey sayısına göre kendisine düşen ortalama aylık gelir tutarının, bir aylık net asgari ücret tutarının 2/3’ünden daha az olduğunun tespiti gerekmektedir.

EVDE BAKIM MAAŞI YATAN İLLER LİSTESİ

1- Tokat

2- Ordu

3- Çanakkale

4- Van

5- Yalova

6- İstanbul

7- Tekirdag

8- Zonguldak

9- Ankara

10- Sivas

11- Edirne

12- Bilecik

13- Denizli

14- Şanlıurfa

15- Manisa

16- Niğde

17- Amasya

18- Bitlis

19- Nevşehir

20- Şırnak