Editörün SeçtikleriEkonomiGündem

Herkes acele etmişti! Resmi Gazete’de yayımlandı: 2024 yılının sonuna kadar uzatıldı

Kimlik ve ehliyetler için son tarih için güncelleme yapıldı. Resmi Gazete’de çok önemli bir karar yayımlandı ve sertifika ayrımı yapılmaksızın bütün sürücü adayları emniyet kemeri simülasyon eğitimi alacağı vurgulandı. Bununla beraber yeni tip ehliyetler için de bir karar alındı ve son tarih güncellendi. Bu doğrultuda yeni tip ehliyet zorunluluk tarihi 2024 olarak belirlendiği aktarıldı.

DEĞİŞİM SÜRESİ 2024’E UZATILDI

Kimlik ve ehliyetler ile ilgili son dakika açıklaması yapılarak Resmi Gazete’de yeni kararlar alındığı belirtildi. Sertifika ayrımı yapılmadan sürücü adaylarına emniyet kemeri simülasyon eğitimi verileceği paylaşıldı ve 2016 yılında önce alınan ehliyetlerin değişim süresinin uzatıldığı bu sürenin 31 Aralık 2024 olduğu paylaşıldı.

Ehliyet özelliği bulunan yeni çipli kimlik kartı kullananların sayısı 3 milyonun üzerine çıktığı belirtildi ve kimlik kartı kullananların sayısı artarken yeni karar doğrultusunda kimlik kartlarının kredi kartı olarak kullanılabileceği ifade edildi.

Sürücü adayları için sertifika ayrımı yapılmaksızın herkese uygulanacak olan emniyet kemeri simülasyon eğitimine geçildiği belirtildi ve sürücülerin emniyet kemeri takma alışkanlığı kazanması için yapılan yeni uygulama Resmi Gazete’de yayımlandığı ifade edildi.

2 YIL DAHA UZATILDI

Resmi Gazete’de yayımlanan karar doğrultusunda “Karayolları Trafik Yönetmeliğinin 01.01.2016 tarihinde yürürlüğe giren Geçici 10 uncu maddesi “… Bu maddenin yürürlüğe girdiği tarihten önce verilmiş olan ve 2918 sayılı Kanuna göre değiştirilmesi zorunlu olan sürücü belgelerinin değiştirme işlemleri beş yıl içerisinde tamamlanır. Gerekmesi halinde bu süre İçişleri Bakanlığınca uzatılabilir.” ifadeleri yer aldı. Bu noktada 2020-2022 yılları arasında pandemi nedeniyle nüfus müdürlüklerine müracaat edemeyen vatandaşların oluşturduğu yoğunluğun azaltılması amacıyla sürücü belgeleri için geçerli olan tarihin 2 yıl uzatıldığı aktarıldı.