GündemKamu

Pasaport çıkartacaklar dikkat: Duyuru yapıldı!

Pasaport fiyatları ile ilgili açıklama yapıldı. 1 Ocak 2023’ten sonra çok şeye zam geleceği bilinirken pasaport harç fiyatlarına da zam geleceği bildirildi. Pasaport fiyatları ile ilgili açıklama yapıldı. 2023’ün gelmesi ile vatandaşlar 2023 pasaport fiyatlarını araştırmaya başladı. Peki pasaport çıkartmak için ne yapmak gerekiyor? İşte detaylar

2023 ZAMLI PASAPORT ÜCRETLERİ!

Yurt dışına çıkabilmek için bir vatandaşın pasaporta sahip olması gerekiyor. 4 farklı pasaport türü yer alıyor. Bunlar, Siyah, Gri, Bordo ve Yeşil pasaport olarak biliniyor. Pasaport ücretleri her yıl TÜİK tarafından yayımlanan yeniden değerleme oranına göre zamlanıyor. İşte 2023 yılı zamlı pasport fiyatları:

6 aya kadar geçerli olan pasaport ücreti 309,40 liradan 689,75 liraya

1 yıllık geçerli pasaport ücreti 452,30 liradan 1.008,31 liraya

2 yıllık pasaport ücreti 738,40 liradan 1.646,12 liraya

3 yıllık pasaport ücreti 1.049 liradan 2.337,95 liraya

4 ila 10 yıllık pasaport ücreti 1.478,30 liradan 3.295,57 liraya çıkacağı konuşuluyor.

PASAPORT İÇİN GEREKLİ BELGELER

T.C. kimlik kartı, nüfus cüzdanı veya geçici kimlik belgesi,

Son altı ayda çekilmiş bir adet biyometrik fotoğraf,

Yasal temsilcilerin başvuru merkezinde hazır bulunmamaları halinde; kısıtlı veya ergin olmayan kişiler için muvafakatname,

Öğrencilerin harçsız pasaport başvurularında; “Öğrenci Belgesi” (Başvuru esnasında sistemde öğrencilik durumunun doğrulanması halinde belge talep edilmeyecektir.)

Başvuru öncesinde pasaport defter ve harç bedelinin ödenmesi (Ödeme bilgileri sistem üzerinden görüntülendiğinden başvuru esnasında ayrıca makbuz/dekont talep edilmemektedir.)

Eski pasaport (Daha önceden alınmış ve iptali yapılmamış pasaportların başvuruda getirilmesi gerekmektedir.)

PASAPORT RANDEVUSU NASIL, NEREDEN ALINIR?

Randevular, https://randevu.nvi.gov.tr internet adresi üzerinden ya da Çağrı Merkezi (Alo 199) üzerinden alınabilmektedir. Pasaportlar başvuruları il ve ilçe nüfus müdürlüklerine yapılıyor. Ancak randevu alırken ikametgahınızın bağlı bulunduğu müdürlükten almak zorunlu değil. Pasaport başvuru randevusunu dilediğiniz nüfus müdürlüğünden alabilirsiniz.

Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü, pasaport talebinin günlük 48 bin seviyesine ulaşmasına, üretim ve tedarik zincirindeki aksamalara rağmen hiçbir vatandaşın mağdur edilmediğini bildirdi.

Genel müdürlük, bazı basın yayın organlarında yer alan “Aralık ayında pasaport randevusu bulunmadığına” dair haberlere ilişkin açıklama yaptı.

Uzun yıllar boyunca 2 milyon civarında olan yıllık pasaport talebinin, bu yıl 10 Aralık itibarıyla 3 milyon 650 bini aştığı vurgulanan açıklamada, talebin yıl sonunda ise iki katını bulmasının beklendiği belirtildi.