Gündem

Türkiye’de yeni hastalık paniği: 3 ilde görüldü! Uyarılar peş peşe geldi

Yeni hastalık paniği başladı. Avrupa’nın birçok ülkesinde görülen yeni enfeksiyon Türkiye’de de 3 ilde görüldü. Birçok ülkede şuana kadar 20’den fazla çocuk hayatını kaybetti. Ülkemizde de 3 ilde görülen enfeksiyonla ilgili uzmanlardan peş peşe uyarılar geldi. Prof. Dr. Mehmet Ceyhan, enfeksiyonla ilgili önemli açıklamalarda bulundu.

STREP A ENFEKSİYONU PANİĞİ

Başta İngiltere olmak üzere Avrupa’nın birçok ülkesinde görülen Step A enfeksiyonu Türkiye’de de 3 ilde görüldü. Çocukları hedef alan Step A enfeksiyonu nedeniyle toplamda şuana kadar 20’den fazla çocuk hayatını kaybetti. Uyarılarda bulunan uzmanlar, Strep A enfeksiyonu tedavisinin gecikmesi sonucunda can kaybı riskinin yükseldiğinin altını çiziyor.

Prof. Dr. Mehmet Ceyhan, Strep A enfeksiyonu hakkında önemli açıklamalarda bulundu. Kas etrafındaki zarı harap ederek başlayan Strep A, kas yıkımına neden olur. Oldukça ağır bir tablodur. Strep A; orta kulak iltihabı, zatürre ve deri enfeksiyonlarına neden olabilir. Tedavisinin gecikmesi durumunda hayati risk yüzde 50 oranında yükselebilir. Strep A enfeksiyonu durumunda bademcik iltihabını da küçümsememek lazım.

STREP A ENFEKSİYONU BELİRTİLERİ

Prof. Dr. Mehmet Ceyhan, Strep A ile ilgili en çok dikkat edilmesi gereken durumun deride kızararak büyüyen yara, çocuğun ateşinin düşmemesi olduğunu belirtirken ‘Şiddetli ağrı şikâyeti varsa hiç vakit kaybetmeden çocuğu doktora götürmelisiniz’ uyarısında bulundu.

BU SEMPTOMLAR VARSA DİKKAT!

Ceyhan, ‘Çocuğun kendini halsiz hissetmesi, idrar miktarının azalması, ağlamasına rağmen gözyaşı akmıyorsa gibi durumlar varsa bu çocuklar ancak yoğun bakım şartlarında izlenmeli.’ dedi.