Ekonomi

Enflasyon FED’in tahmininin 3 katına çıktı! FED 2023’de faizleri düşüreceği tahmin ediliyor

Wall Street ve ABD’nin merkez bankası Federal Rezerv’deki neredeyse tüm ekonomistler, 2022’nin başları için ekonomik görünümü tahmin etmekte başarısız oldu.

Çekirdek enflasyon bu sonbaharda 40 yılın en yüksek seviyesine ulaştı ve Fed’in tahmininin neredeyse 3 katına çıktı. Bu rakam Türkiye için en az 5 katı olarak telaffuz ediliyor.

Wall Street uzmanları, piyasanın bu yıl ortalama olacağını tahmin ediyor. Ancak tahminleri yanlış çıktı. 2022’nin işlem günü yaklaşırken, önde gelen ABD endeksi bu yıl %19 düşerek 2008 mali krizinden bu yana en büyük yıllık kaybını bildirdi. Tahviller şimdiye kadarki en kötü yılına doğru gidiyor.

Pek çok yatırımcı, analist ve ekonomist bu yılki tahminlerinde tamamen başarısız olduğu için insanlar gelecek yılın beklentilerine endişeyle bakıyorlar. 2023’te bile, geleceğe dair beklentiler hakkındaki tartışmalar devam ediyor.
Fed, faiz oranlarını artıracağını iddia etmeye devam ediyor ancak yatırımcılar buna inanmıyor. Mevcut Hazine getiri fiyatlarına bakıldığında, yatırımcılar Fed’in gelecek yıl faiz oranlarını düşürmesini bekliyor. Bu, doların TL karşısında bir nebzede olsa düşmesini sağlayabilir.

Şirket yöneticileri gelecek yıl resesyon uyarısında bulunuyor ancak Goldman Sachs ve Credit Suisse gibi yatırım bankaları ABD ekonomisinin gelecek yıl resesyondan kaçınacağını tahmin ediyor. Belki de yatırımcıların geçen yıl boyunca öğrendikleri bir ders varsa, o da daha büyük sürprizlere hazırlanmaları gerektiğidir.

Ancak Wall Street yatırımcılarının %90’ı küresel enflasyonun önümüzdeki 12 ayda düşeceği konusunda hemfikir. Bu, bu anketlerin tarihindeki en yüksek orandır. Bir Bank of America anketine göre, fon yöneticileri 2009’dan bu yana ilk kez portföylerinde ortalamanın üzerinde tahvil ağırlığı bildirdiler.

Bu, birçok yatırımcının tahvillerin gelecek yıl büyük kazananlar arasında olacağını tahmin ettiği anlamına geliyor.

Fed Başkanı Jerome Powell, enflasyonun zirve yaptığı sonucuna varmak için çok erken olduğunu söyledi, ancak Rapper Tengler Investments baş yatırım yetkilisi Nancy Tengler, “Eğer bir bahisçiyseniz, enflasyonun düştüğünü ve düştüğünü göreceksiniz” dedi. verilerden.” Var olduğu sonucuna varmamız gerektiğini düşünüyorum.”

Uçak biletinden kullanılmış arabalara ve ulaşıma kadar her şeyin fiyatları son aylarda düştü. Bu, tüketicilerin ekonomik görünüm hakkında daha iyimser olmalarına yardımcı oluyor.

Pek çok kişinin Fed’in artık faiz artırmayacağına inanmasının bir nedeni, iki yıllık Hazine getirisinin 23’ünde %4.321’de sabit kalması. Bu, %4,72’lik zirveden önemli bir düşüş.

21 Aralık’taki verilere göre, tüketici enflasyon beklentileri Aralık’ta bir yılı aşkın sürenin en düşük seviyesine gerilerken, güven seviyeleri sekiz ayın en yüksek seviyesine çıktı.