Genel

Afganistan’ın Faizabad kentindeki patlamayı IŞİD üstlendi.

Afganistan’ın kuzeyindeki Badakhshan vilayetinde Taliban’a bağlı güvenlik güçlerinden üst düzey bir subayın hayatını kaybettiği saldırıyı sözde ”İslam Devleti (İD)” terör örgütü üstlendi.

Taliban İçişleri Bakanlığı’na göre, 26 Aralık’ta Faizabad’daki polis merkezinin yakınında bomba yüklü bir araç patladı ve bölge güvenlik servisi başkanı Abdulhak Abu Omar ile 2 kişi daha öldü.

Badakhshan eyaleti, kuzeyde Tacikistan, doğuda Çin ve güneydoğuda Pakistan ile sınır komşusudur. Bakanlığın basın sekreteri Abdul Nafi Thakur’a göre, bu olayla ilgili olarak 4 şüpheli tutuklandı.

IŞİD terör örgütü Amaq propaganda ajansı aracılığıyla saldırının sorumluluğunu üstlendi. Edinilen bilgiye göre Ömer’i uzun süredir takip ediyorlar.

Abdulhaq Abu Omar’ın, radikal İslamcı grubun ABD liderliğindeki uluslararası güçlerin Ağustos 2021’de Afganistan’dan çekilmesinin ardından iktidara dönmesinden bu yana öldürülen en üst düzey Taliban güvenlik yetkilisi olduğuna inanılıyor.

Taliban’ın Afganistan’daki yönetimi uluslararası toplum tarafından tanınmadı. Kırgızistan’da hem “Taliban” hareketi hem de sözde “İslam Devleti” grubu aşırılık yanlısı olarak kabul edildi ve mahkeme bunların faaliyetlerini yasakladı.