Gündem

Hat veya interneti Türk Telekom olan vatandaşlara duyuruldu: 10 Gün içinde…

Türk Telekom müşterisi olan vatandaşları ilgilendiriyor. Türk Telekom yaptığı yazılı açıklama ile bilgilendirmede bulundu. Söz konusu açıklamada, Ocak 2023 İtibarıyla Tüketici Hakları Yönetmeliği kapsamında ödenmemiş fatura nedeni ile hizmetin kısıtlanması, kapanması ve borç nedeniyle sözleşme feshi süreçlerinde yapılan güncellemelere yer verildi.

Türk Telekom müşterileri fatura borcu ödenmediği durumunda yapılan uygulamalar ile ilgili bilgilendirildi. Konu hakkında yapılan açıklamaya göre, fatura ödenmezse, son ödeme tarihinden itibaren asgari 10 gün içinde hizmet kısıtlaması yapıldığı bildirildi.

Türk Telekom tarafından yapılan açıklamalarda şu ifadelere yer verildi:

Ocak 2023 İtibarıyla Tüketici Hakları Yönetmeliği kapsamında ödenmemiş fatura nedeni ile hizmetin kısıtlanması, kapanması ve borç nedeniyle sözleşme feshi süreçlerinde yapılan güncellemeler

Ödenmemiş Fatura Nedeni ile Hizmetin Kısıtlanması, Kapanması ve Sözleşme Feshi Süreçlerinde Yapılan Değişiklikler

Müşterilerin almış olduğu hizmete ait faturasının borcunu faturada belirtilen son ödeme tarihinde ödenmemesi halinde, son ödeme tarihinden itibaren asgari 10 gün içinde, abone öncelikle bilgilendirilerek hizmeti kısıtlanır. Hizmetin kısıtlanması işlemi; ses hizmetlerinde giden aramalara ve kısa mesajlara kapatılması şeklinde, internet erişim hizmetlerinde, internet bağlantı hızının düşürülmesi şeklinde gerçekleşir.

Hizmetin kısıtlama/durdurma işleminden makul süre önce müşterinin iletmiş olduğu iletişim bilgilerine göre SMS ile bilgilendirme, e-mail ile bilgilendirme, sesli yanıtlama ile bilgilendirmeler yapılmaktadır. İlgili bilgilendirmelerde,” Hizmetin kısıtlanma ve durdurulma tarih aralığı bilgisi ve hizmet kapama ücret bilgisi gibi bilgiler bilgilendirme amacına göre yer alacaktır.

Kısıtlama sürecinde; İnternet hizmetinde, güvenlik sertifikası ile damgalanmış ve “https://” öntakısı ile çalışan belirli internet sitelerine, (örneğin bankaların web siteleri) ve MS Exchange sunucularına bağlanmakta kullanılan MS Outlook gibi mail uygulamalarına, yine “https://” öntakısı ile hizmet sunan diğer bazı sitelere (örneğin sosyal paylaşım siteleri), 128 Kbps hız ile erişim sağlanabilecektir. Ses hizmetlerinde ise gelen aramalar alınabilecektir.

Hizmetin kısıtlanma sürecinde mevcut tarife/kampanya ücreti üzerinden faturalandırma hizmetin durdurma işlemine kadar devam edecektir.

Hizmetin kısıtlanması akabinde borcun ödenmemesi halinde kısıtlama sonrası asgari 4 gün içerisinde abone hizmeti tamamen durdurulacaktır. İnternet erişim hizmetlerinde müşterinin internet hizmeti tamamen durdurulmakta, ses hizmetlerinde ise giden ve gelen aramalara kapatılmaktadır. Hizmetin durdurulması döneminde cihaz bedeli/kullanım ücreti, telsiz kullanım/ruhsatname ücreti gibi tarife/kampanya ücreti dışında ücretler tahsil edilecektir.

Ödenmemiş faturadan dolayı erişimi kullanıma kısıtlanan/durdurulan hizmetler için “Hizmetin Açma/Kapama “ücreti işlem başına vergiler dahil 68,46 TL’dir. Bir takvim yılındaki “borç nedeniyle” ilk açma-kapama işlemi için söz konusu ücret yansıtılmamaktadır.

Kısıtlamaya/durdurmaya neden olan faturaların sözleşme feshinden önce ödenmesi durumunda 24 saat içinde internet erişimine mevcut tarifedeki hız ile devam edilir, ses hizmeti ise gelen/giden aramalara açık hale getirilerek kullanıma açılır.
Müşterilerin ani kullanım artışı, suiistimal riski, abonelik üzerinden dolandırıcılık vb. işlemler nedeniyle yapılan kısıtlamalar, bu kapsam dışında değerlendirilmektedir.

Kapatılan hizmetlerin sözleşmeleri ise, yapılan son uyarılar sonrası halen ödeme sağlanamadığı durumda yasal takip başlatılmak üzere feshedilebilmektedir. Sözleşmenin borç nedeniyle feshi durumunda, sözleşme kapsamında bulunan taahhüt vb. cezalar var ise ayrıca faturalandırılmaktadır.

Son ödeme tarihi geçmiş faturalara 15 Ağustos 2022 itibari ile aylık %2,5 gecikme faizi uygulanmaktadır.