EkonomiGündem

Borcu olan milyonlarca kişiyi ilgilendiriyor: Pazartesi gününü bekleyin!

Borcu olan milyonlarca kişiyi ilgilendiriyor. Borç yapılandırma paketiyle ilgili detaylar gelmeye başladı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın en kapsamlı borç yapılandırma paketini pazartesi günü açıklaması bekleniyor. Peki, hangi borçlar yapılandırma kapsamında olacak?

Borç yapılandırma paketinin detayları belli olmaya başladı. Yapılandırma paketinde, SGK tarafından takip edilen sigorta primleri, vergi alacakları, kasa ve cari hesap düzeltmesi, matrah-vergi artırımı, stok affı gibi düzenlemeleri yer alacak.

NTV’nin haberine göre, pakette taksit seçenekleri önceki yapılandırma paketlerinden farklı olarak daha uzun vadeli tutulacağı öğrenildi. Daha önce vergi borçlarını yapılandırmada 6, 9,12, 18 ay taksitte ödeme imkânı sunulmuş ve ödemeler iki ayda bir gerçekleşmişti.

TAKSİT SAYISI KAÇ OLACAK?

Tercih edilen ödeme taksit sayısına göre de katsayı belirlenmişti. Kulis bilgilerine göre bu pakette taksit sayısı 18’i geçecek. Bu durumda 20 ay taksit imkânı sunulursa borcun 40 ayda ödenmesi imkânı doğacak. Taksit seçeneği 24 aya çıkarsa da vatandaş, esnaf borcunu 48 ayda, bie diğer ifadeyle 4 yılda ödeyebilecek.

Anapara borcuna eklenen faiz ve gecikme faizi borçlarında önemli ölçüde silinme meydana gelecek. Peşin ödeme halinde yüzde 90’a kadar borçların silinmesi imkanı olacak. Belirli tutarın altnda olan borçların paket kapsamında tamamının silinmesi söz konusu olabilir.

Vergi, sigorta primi borçlarıyla adli ve idari cezalar için yapılandırma imkanı sunulacak. Şirketlere matrah artırımı, kasa ve stok affı imkanı sağlanacak.

ŞUBATTA YASALAŞMASI BEKLENİYOR

Belediyelere olan borçlar, su ve öğrenim kredisi borçları yapılandırma kapsamında olacak. Paketin en geç şubat ortasında yasalaşması bekleniyor.

HANGİ BORÇLAR YAPILANDIRMA KAPSAMINDA OLACAK?

Yapılandırma işleminin vergi borçları; maliyeye olan vergi borçları henüz kesinleşmemiş veya dava sürecinde olan cezalar, Kredi Yurtlar Kurumu öğrenim kredileri, motorlu taşıt vergileri, trafik cezaları, nüfus cezaları, askerlik cezaları, otoyol ve köprülerden kaçak geçiş ücretleri ve cezaları, gümrük cezaları ve sosyal güvenlik kurumu tarafından takip edilen sigorta primlerini kapsaması bekleniyor.