Gündem

Fransa Kiev’e savaş uçağı tedarik etmesi için Batılı müttefikler üzerinde baskıyı artıyor

Fransa Savunma Bakanı Sébastien Lecornu’nun bir yardımcısına göre Fransa, Ukrayna’nın savaş uçağı pilotu eğitimi talebini değerlendiriyor.

Yardımcının Pazartesi günü POLITICO’ya verdiği demeçte, Fransız ve Ukrayna savunma bakanlarının bu hafta yapılacak bir telefon görüşmesinde talebi görüşecekleri söylendi.

Bu, Avrupalı ​​müttefiklerinin muharebe tankı tedarik etmeyi kabul etmesinden sonra geçen hafta Kiev’den savaş uçağı taleplerinin yenilenmesinin ardından geldi. Ukrayna Savunma Bakanı Oleksii Reznikov, Cuma günü günlük Fransız Le Figaro gazetesine verdiği röportajda , Paris’i Fransız uçaklarındaki pilotlarını eğitmeye yardım etmeye çağırdı.

“Birçok uzmanın Fransız uçaklarından ve pilotlarından övgüyle bahsettiğini duydum. Ukraynalı pilotlar Fransız uçaklarını uçurmak için eğitilirse ve bu uzmanlığı zaferi garantilemek için kullanırsa, doğal olarak çok mutlu olurum” dedi.

Almanya ve ABD’den Leopard 2 ve Abrams tanklarını güvence altına aldıktan sonra Ukrayna, hem Rusya hem de Ukrayna baharda daha büyük saldırılara hazırlanırken, uzun menzilli füzeler ve Batılı savaş uçakları, özellikle ABD F-16’ları alma çağrılarını yeniledi. Bu tür silahlar uzun süredir Ukrayna’nın istek listesinde yer alıyor, ancak Batılı müttefikler tarafından yasak kabul edildi.

Son günlerde birçok Avrupalı ​​ve ABD’li yetkili, Ukrayna’ya savaş uçağı gönderilmesine kapının artık kapalı olmadığını belirtti. Ocak ayında Hollanda Dışişleri Bakanı Wopke Hoekstra , Amsterdam’ın F-16 savaş uçağı talebini “açık fikirlilikle” inceleyeceğini söyledi ve askeri destek açısından “tabuların” olmadığını ekledi.

Geçen hafta, Beyaz Saray’ın Ulusal Güvenlik danışman yardımcısı Jon Finer, ABD’nin Ukrayna’ya savaş uçağı verme fikrini Kiev ve müttefikleriyle “çok dikkatli bir şekilde” tartışacağını söyledi. “Belirli herhangi bir sistemi devre dışı bırakmadık veya devre dışı bırakmadık. Yardımımızı Ukraynalıların içinde bulunduğu savaşın aşamasına göre uyarlamaya çalıştık” dedi.

Dördüncü nesil süpersonik bir savaş uçağı olan F-16, son yıllarda ABD için başarılı bir ihracat ürünü oldu ve bu, birçok ülkenin Ukrayna’ya F-16 vermek için bir araya gelme olasılığını artırıyor, tıpkı gevşek koalisyonun vermeye karar verdiği gibi. Geçen hafta Ukrayna Alman yapımı Leopard 2 tankları.

Bununla birlikte Almanya, kilit bir dayanak noktası olmaya devam ediyor ve Berlin ile müttefikleri arasında bir başka açmaz olabilecek bir durumda, Berlin’in tank gönderme anlaşmasının hemen ardından Kiev’in savaş uçağı tedarik etme taleplerini reddetti.

Almanya Şansölyesi Olaf Scholz Pazar günü Tagesspiegel ile yaptığı röportajda , “Savaş uçağı sorunu hiç gündeme gelmiyor” dedi . “Silah sistemleri söz konusu olduğunda, sürekli olarak birbirinizi geçmek için rekabete girmemenizi tavsiye edebilirim.”

Fransız savaş uçakları

Geçen hafta Fransa’nın Ulusal Meclis’teki savunma komitesi başkanı ve aynı zamanda Macron’un Rönesans partisinin bir üyesi olan Thomas Gassilloud, İngiliz Telegraph gazetesine Kiev’e uçak gönderilmesi konusundaki tartışmalara “tüm kapıların açık olduğunu” söylediğinde ortalığı karıştırdı.

POLITICO’ya konuşan ve aynı zamanda bir yedek asker olan Gassilloud, Batı’nın “Ukrayna’dan gelen taleplere çok açık bir yaklaşım” benimsemesi gerektiğini söyledi, ancak jetlerin faydalı olacağına dair kanıt görmek istediği konusunda uyardı.

“Karadan havaya füzelerin yoğun kullanımı nedeniyle Ukrayna’da kimsenin hava üstünlüğü yok… Ne Rus uçakları ne de Ukraynalılar gökyüzünü kontrol ediyor. Bu nedenle, onları tartışmalı gökyüzüne gönderirsek, savaş uçakları tam olarak hareket etme özgürlüğüne sahip olmayacak” dedi. Gassilloud’a göre, Ukraynalı pilotları Fransız savaş uçakları konusunda eğitme kararı, ancak hükümetin uçak bağışlama kararını takip etmesi durumunda anlamlı olacaktır.

Ocak ayında Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Fransız hava kuvvetlerinin tamamen Rafale uçaklarından oluşan bir filoya geçeceğini duyurdu. Konu hakkında bilgisi olan birkaç kişiye göre bu, Fransız silahlı kuvvetlerinin Ukrayna’ya vermek için potansiyel olarak mevcut olabilecek Mirages 2000 gibi daha eski jetlere sahip olacağı anlamına geliyor.

Fransız savunma bakanlığı Pazartesi günü yaptığı açıklamada, Ukrayna’dan henüz savaş uçağı için resmi bir talep almadığını ve savaşın harap ettiği ülkenin daha fazla hava savunma sistemi için daha acil ihtiyaçlarına odaklandığını söyledi.