Gündem

Malatya’daki şiddetli depremden sonra dikkat: 28 güne dikkat çekildi!

Depremin yaraları sarılmaya çalışırken, Malatya’da bir deprem meydana geldi. AFAD tarafından alınan bilgilere göre, Malatya’da saat 12.04’te 5.6 büyüklüğünde deprem oldu. Depremde birçok bina yıkılırken, 1 kişinin hayatını kaybettiği ve çok sayıda kişinin yaralandığı öğrenildi. Depremin ardından kritik bir açıklama yapıldı.

Malatya’da meydana gelen 5.6 büyüklüğündeki depremin ardından arama-kurtarma çalışmaları devam ediyor. CNN TÜRK Deprem Danışmanı Prof. Dr. Şükrü Ersoy, 5.6 büyüklüğündeki depremle ilgili değerlendirmelerde bulundu.

Prof. Dr. Ersoy, “Yaşanan iki büyük depremden sonra tüm fay hatlarında ve Türkiye’de dengelerin bozulduğunu ve bu büyüklükteki depremlerin artığını görüyoruz. Bence bu normal. Daha önce zaten olabileceğini söylemiştik. Hasarlı binaların yakınına bile yaklaşmamak gerekiyor. İnşallah altındaki insanlar sağ çıkarlar. Diğer depremlerde zarar görmüş binalar 5’i geçen depremlerde yıkılabilir. Bu depremler devam edecek, bunu aklımızdan çıkarmamamız lazım. Büyük bir depremle ilişkili olduğunu söylemek son derece zor.” ifadelerini kullandı.

28 GÜN DİKKAT!

Depremlerin ardından şehirlerin nasıl toparlanacağı konusunda açıklamalarda bulunan CNN TÜRK deprem danışmanı Prof. Dr. Şükrü Ersoy, dikkat çeken detaylar verdi.

Prof. Dr. Ersoy, “Şehirleri nasıl ayağa kaldıracağımız çok önemli. Artçıların güçlü olduğu dönemde inşaat yapmak tehlikeli. Ben şimdi inşaat malzemeleri konusunda uzman hocalarıma sordum. Dediler ki bir betonun tam mukavemet kazanması için 28 gün geçmesi gerekir. Bizim böyle depremsiz geçen bir anımız var mı? Yok. Dolayısı ile beton tam mukavemet kazanmadan tekrardan hasar görebilir. Belli bir süre inşaat yapmamak gerekiyor. Belki uzakta dökülmüş hazır betonlarla bir inşaat söz konusu olabilir. Ancak yerinde yapılacak inşaatlarda çok dikkatli olmak gerekiyor. Jeolojik çalışmalarda özgürüz ama inşaatta biraz daha dikkatli olmamız gerekiyor. Konteyner kentleri biraz daha güçlendirebilirsek daha iyi olacak. Daha yaşanası bir ortam sağlanabilir kalıcı konutlar yapılana kadar.” ifadelerini kullandı.