İzmir HaberleriManşetSağlık

İzmirliler dikkat! Uyuz vakaları artıyor

Didar DEMİRCİ

Yaz aylarının gelmesi ve havaların ısınmasıyla beraber İzmir’de uyuz vakalarında artış yaşanıyor. Vaka sayısına ilişkin net bir veri sunulmasa da eczacılar, uyuzu geçirmek için yaptıkları merhemlerin artığını belirtiyor. Konuya ilişkin Ege Haber’e konuşan İzmir Eczacı Odası Başkanı Tuncay Sayılkan, “Uyuz vakaları hep var. Zaman zaman çoğalıyor, zaman zaman azalıyor. Ama son 1-2 haftadır ben de fark ediyorum. Uyuz ilaçlarının kullanılmasında da bir artış var” açıklamasını yaptı.

HASTALIK BULAŞICI

Yaz aylarında hastalığın daha sık görüldüğünü aktaran Sayılkan, “Hijyene dikkat edilmiyor sanırım. Bir de bulaşıcı bu hastalık. Özellikle yaz aylarında kullandıkları kişisel eşyalar, bornoz ve benzeri ürünlerin kişisel olmasına özen gösterilmesi gerekiyor. Terle daha çok yayılıyor. İnsanların birbiriyle temastan kaçınması ve birbirlerinin eşyalarını kullanmamaları, hastalıktan korunmak için birincil şart” ifadelerini kullandı.

UYUZ TEDAVİSİNDE NE YAPILMALI?

Uyuz tedavisi sürecinde hastaların kullandıkları kişisel eşyalardan, kıyafetlere kadar her şeyi çok yüksek ısıda kaynatarak temizlemesi gerektiğini aktaran Sayılkan, çamaşır makinesinde yıkamanın bir çözüm getirmediğini aktardı. Sayılkan, “Ya o kıyafetleri atacaklar ya da kaynatacaklar. Neden derseniz; ilaç tedavisi ile bir noktaya gelip eski kıyafetleri nedeniyle tekrar başa dönenler oluyor. O nedenle de geçmiyor” dedi.

ÖNCELİK HİJYEN

Uyuz hastalığının yaz aylarında daha hızlı yayıldığını vurgulayan Sayılkan, hastaların evlerinde tedavilerini tamamlaması ve bu süre içerisinde hijyene önem vermeleri gerektiğini söyledi. Aksi takdirde toplu alanlarda bulaşın artacağına dikkat çeken Sayılkan, “Toplu taşımada da fazla temasta olunursa bulaşır. Birisi alıyor getiriyor ondan ona bulaşıyor. Bulaşlar da berber, kuaför, hamam gibi temasın fazla olduğu ya da ortak kullanılan eşyaların fazla olduğu yerlerde oluşuyor. Bunun için herkesin kişisel bakımına ve hijyenine dikkat etmesi ve birbirlerinin kişisel eşyalarını kullanmaması gerekiyor. Siz kendinize ne kadar dikkat ederseniz edin, bulaşın olduğu bir başkasıyla temasta olursanız size de geçebilir. Bu konuda daha dikkat etmemiz gerekiyor. Herkesin gidip geldiği yerlere gitmemek gerekiyor” diye konuştu.

UYUZ HASTALIĞININ BELİRTİLERİ NELERDİR?

Uyuz hastalığı, yaygın ve parazitik bir rahatsızlıktır. Genellikle bilek, dirsek, koltuk altı, göğüs, bel, kalça, genital bölge, ayak ve el parmak aralarında şiddetli kaşıntıya sebep olur. Kadınlarda meme uçlarında, erkeklerde ise genital bölgede kaşıntı ve lezyonlar görülebilir. Uyuz, enfekte olmuş kişiler arasında temas yoluyla yayılır ve özellikle kalabalık yaşam alanlarında hızla yayılabilir. Kaşıntı genellikle gece ve sıcaklık artışıyla şiddetlenir. Ciltte küçük kırmızı kabarcıklar, kabuklanma ve lezyonlar ortaya çıkabilir. Uyuz hastalığı tedavi edilmediğinde, şiddetli kaşıntı, uyku bozuklukları, deri enfeksiyonları ve ciltte kalıcı hasarlara yol açabilir. Uyuz şüphesi durumunda, deri üzerindeki belirtileri dikkate alarak bir sağlık uzmanına başvurmanız önemlidir.

UYUZ HASTALIĞI NASIL GEÇER?

Uyuz hastalığı kendiliğinden iyileşmez çünkü uyuz akarları vücudu terk etmez. Bu nedenle, uyuz hastalığı sadece reçeteli ilaçlarla tedavi edilebilir. En yaygın tedavi yöntemi, bir krem veya losyonun boyundan aşağıya tüm vücuda uygulanmasıdır. Bu tedavi, uyuz akarlarını öldürerek hastalığın kontrol altına alınmasını sağlar. Tedavi edilmeyen uyuz vakaları şiddetlenir ve semptomlar devam eder. Bu nedenle, uyuz şüphesi durumunda bir sağlık uzmanına danışmak ve uygun tedaviyi almak önemlidir.