Gündemİzmir HaberleriManşet

İzmirli depremzedelerin emsal çıkmazı sürüyor

ÖZEL/ Didar DEMİRCİ- İzmir’de 30 Ekim 2020’de meydana gelen depremin ardından İzmir Büyükşehir Belediyesi emsal artış kararı alarak depremzedelerin evlerini yeniden yapmasının önünü açmıştı. Ancak İzmir Büyükşehir Belediyesi, Bayraklı için ayrı, diğer ilçeler için ayrı emsal kararları almıştı. Bayraklı Belediyesi, emsal artışıyla ilgili kararını İzmir Büyükşehir Belediyesi’ne sunduktan sonra diğer ilçelerdeki depremzedeler de benzer bir karar beklediklerini ifade etmişlerdi. Bayraklı ilçesi dışındaki depremzedelerin talepleri doğrultusunda da İzmir Büyükşehir Belediyesi, bir üst karar alarak Bayraklı haricinde diğer ilçelere de yüzde 20 emsal artışı vermişti. Söz konusu iki emsal artışı kararı da Türk Mimar ve Mühendis Odaları Birliği (TMMOB) tarafından ‘yürütmenin durdurulması’ talebiyle yargıya taşınmıştı.

BAYRAKLI DIŞINDA KALANLARA ‘YÜRÜTMEYİ DURDURMA’ KARARI

Bayraklı için alınan emsal artışına İzmir 5. İdare Mahkemesi tarafından ‘yürütmenin durdurulması’ kararı verilmişti. Bu karar geçtiğimi günlerde istinafta bozuldu. Kararın bozulması depremzedeleri umutlandırırken, hemen ardından diğer ilçelerin emsal kararına ilişkin farklı bir sonuç çıktı. İzmir Bölge İdare Mahkemesi Üçüncü İdari Dava Dairesi, İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin Bayraklı dışındaki tüm ilçeler için aldığı emsal artışına ‘yürütmeyi durdurma’ kararı verdi. Bayraklı ilçesi sınırları dışında kalan depremzedeler ise bu karara isyan etti. Depremzedelerin yeniden inşa etmek için çabaladığı binalara ise mahkeme kararı sonrası mühür vurulduğu öne sürüldü.

DİĞERLERİ MAĞDUR OLDU

Konuya ilişkin Ege Haber’e konuşan İzmir Depremzedeleri Dayanışma Derneği (İZDEDA) Başkanı Bilal Çoban, “Bayraklı dışında kalan depremzedeler mağdur oluyor.” dedi. Sürece ilişkin bilgi veren Çoban, “İzmir’de iki tane emsal kararı çıkartıldı. Bu karara TMMOB’dan itiraz geldi. İki ayrı emsal kararı olduğu için TMMOB, iki ayrı dava açtı. Bayraklı için çıkan emsal kararına ilk olarak yürütmeyi durdurma kararı verilmişti. Bizim çabalarımız sonucu bu karar istinafta bozuldu. Sonra odalar Bayraklı için tekrar itiraz ettiler. Yürütmeyi durdurma kararı verilsin dediler. Sonra asıl mahkeme talebi direk reddetti. Diğer ilçelerle alakalı da ‘yürütmeyi durdurma’ kararı verilmişti. Bu yürütmeyi durdurma kararıyla istinafa gidilmişti. İstinaf da bu kararı onadı” dedi. Diğer ilçelerdeki depremzedelerin bu karar nedeniyle mağdur olduğunun altını çizen Çoban, “İnşaatları belirli seviyeye gelmiş olanlar var, inşaatları mühürlendi. Bu insanlar emsal olmadan zaten evlerini yapabilme imkanları yok. Çünkü inşaatın maliyetini karşılayamazlar” diye konuştu.

RANT PEŞİNDE DEĞİLİZ

Diğer ilçelerdeki depremzedelerin durumlarını görüşmek adına İzmir Büyükşehir Belediyesi’nden randevu talep ettiklerini aktaran Çoban, “Depremzedeler, burada bir rant oluşturmak için uğraşmıyorlar. İnsanlar evini yapmak için çabalıyorlar. Artı bir oradan gelir elde ettikleri yok. Biz şu anda mahkemenin emsalin devam kararı vermesini bekliyoruz. Ama aynı zamanda belediyelerimizden de şu anda devam eden inşaatlarla alakalı ne gibi bir yol alınacağını görmek istiyoruz. Evlerine geçmek üzere çoğu depremzede ama inşaatları mühürlendi” dedi.

MECLİSTE YENİ BİR ÖNERGE İLE ÇÖZEBİLİRİZ

İzmir Büyükşehir Belediyesi AK Parti Grup Sözcüsü Hakan Yıldız, Bayraklı sınırları dışında kalan depremzedeler için mecliste yeni bir önergenin görüşülebileceğini söyledi. Yıldız, “Bunun benzeri Bayraklı’da geldi. İstinafta bozdular. Mahkeme depremzedeler için bir karar çıkarabilir. Bunu beklemenin bir anlamı yok. Mecliste yeni bir öneriyle bunu çözebiliriz. Bu durumu acilen mecliste tartışmak lazım. Bir dahaki meclise yeni bir K sınırı düzenlemesiyle birlikte yeni bir emsal oranı getirilebilir. Yeni bir plan askıya çıkarırsak mahkeme konusu geçersiz duruma düşer. Bizim amacımız vatandaşın ilerlemesi. Bununla ilgili mecliste konuşma yapmayı düşünüyorum. İnsanların mağdur olmaması lazım” mesajını verdi.

ELİMİZDEN GELENİ YAPIYORUZ

Sürecin karmaşasına dikkat çeken İzmir Büyükşehir Belediyesi CHP Grup Başkanvekili Murat Aydın ise, Büyükşehir’in verdiği kararın arkasında olduğunu belirtti. Aydın, “İzmir Büyükşehir Belediyesi bu konuda verdiği kararın arkasındadır. Depremzedelerin mağduriyetinin giderilmesi için elimizden geleni yapıyoruz. Ama dediğim gibi biraz zaman ve uğraş gerekiyor. Biz de bu uğraşı gösteriyoruz” dedi.