İzmir HaberleriManşet

Büyükşehir’de siyaseti bırakıp İzmir’i tartıştılar

HABER/ Didar DEMİRCİ- İzmir Büyükşehir Belediyesi haziran ayı olağan meclis birleşimi Kültürpark 4 No’lu holde tamamlandı. Meclisi İzmir Büyükşehir Belediye Başkanvekili Mustafa Özuslu idare etti. Yoğun geçen meclis birleşiminde Karşıyaka’daki plan değişikliği, Kemalpaşa’daki imar düzenlemesi, İZTARIM’ın sermaye artırımı ve İZDOĞA’yla imzalanacak olan protokol tartışma konusu oldu.

İlkesel mi? Siyasi mi?

Mecliste, geçtiğimiz mayıs ayında komisyonlarda yeniden görüşülmek üzere iade edilen Karşıyaka’da Vakıflar Genel Müdürlüğü’ne ait 8 katlı yapıyı ilgilendiren önerge yeniden geldi. Komisyondan oy çokluğuyla uygun bulunmayan önergeye ilişkin AK Parti Grubu’ndan tepki geldi. Komisyondaki kararın siyasi olduğunu belirten AK Parti Grubu’na, İzmir Büyükşehir Belediyesi CHP’li Meclis Üyesi ve İmar Bayındırlık Komisyonu Başkanı İrfan Önal, ‘ilkesel’ olarak reddettiklerini belirtti.

Benzer kararları daha önce aldık

Karşıyaka Belediye Meclisi’nden oy birliği ile uygun görülen; Donanmacı Mahallesi 237 ada, 27 no’lu parselin, 1/1000 ölçekli Uygulama İmar Planında belirlenen Bitişik Nizam 8 kat (B-8) yapılaşma koşullu “Konut Alanı” kullanım kararının, Bitişik Nizam 8 kat (B-8) yapılaşma koşullu “Ticaret + Turizm Alanı (TİCT)” olarak düzenlenmesi amacıyla hazırlanan, 1/1000 ölçekli Uygulama İmar Planı Değişikliği önerisinin Büyükşehir’de İmar ve Bayındırlık Komisyonunda oy çokluğuyla uygun bulunmamasına ilişkin AK Parti Grubundan tepki geldi. Benzer kararların Büyükşehir Meclisi’nde oy birliğiyle geçildiğini hatırlatan AK Partili Meclis Üyesi Hüsnü Boztepe, “Burası Vakıflar’a ait bir yer. Özel ya da bir şahsa ait değil. Buna benzer planlar, bu meclisten daha önce geçti. Karşıyakalıların buraya ihtiyacı var. Bunun düzeltilmesini istiyoruz. Buranın derhal turizm alanı olarak belirlenmesini diliyoruz” dedi. AK Parti Büyükşehir Meclis Üyesi Ahmet Uğur Baran ise, Karşıyaka’daki otel kapasitesinin yetersizliğine dikkat çekti. Baran, “Karşıyaka’da bir otel sıkıntısı da var. Karşıyaka’ya gelen Karşıyaka sınırları dışında konaklıyor. İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin bu tesisi Karşıyaka’ya kazandırması gerekiyor” diye konuştu.

AK Partili Hızal’dan: İyi niyet olduğunu düşünmüyorum

AK Parti Grup Başkanvekili Özgür Hızal, komisyonda oy çokluğuyla uygun bulunmayan önergeye ilişkin değerlendirmelerini paylaştı. Hızal, “Bu kurumun objektif kriterlerle değil de subjektif kriterlerle değerlendirildiğini düşünüyorum. Burada Vakıflar Genel Müdürlüğüne ait bir parselde, bu önergeyi reddettiğinizde ben burada bir iyi niyet olduğunu düşünmüyorum” dedi. Karşıyaka’nın otel sorunu olduğunu vurgulayarak sözlerini sürdüren Hızal, konuya ilişkin İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer’e de eleştirilerini sıraladı. İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin kentin önünü açması gerektiğini söyleyen Hızal, Soyer’in kentle ilgili önemli konularda meclisi yönetmemesine tepki gösterdi. Hızal, “Vakıflar Genel Müdürlüğü’ne ait bir parselde konuttan turizme geçmeyi engellemeniz akıl alır bir durum değil. Yasal olmayan bir durum olsa anlayacağız. Ama ortada yasal olmayan bir durum da yok. Bir takım ilkelerden bahsediliyor. Bu ilkelerin ne olduğunu, kimlerin koyduğunu bilmiyoruz” şeklinde konuştu.

CHP’li Önal: İlkesel yaklaşımımız gereği ret verdik

AK Parti Grubu’nun eleştirilerine yanıt veren İmar Komisyonu Başkanı CHP’li İrfan Önal, “Mevzu bahis yer Bostanlı sahilinde komple konut hattındaki bir yer. Önce mecliste, daha bölgesel ada bazında bir çalışma yapılabilir mi diye iade edildi ancak yeni bir plan yapılamayacağı ve turizm alanı olacaksa daha bütüncül bir plan yapılması gerektiği görüşündeyiz. Büyükşehir, kişilere ve kurumlara göre yaklaşmıyor. Burada komple konut olan bir yerde küçücük tek parselin ticaret-turizm alanına dönmesi önerisi gelmiş. Bölgedeki vatandaştan da eleştiri gelmiş. Biz ilkesel yaklaşımımız gereği ret olarak değerlendirdik” sözlerini kaydetti.

Söz konusu önerge İzmir Büyükşehir Belediye Meclisi’nde Komisyondan geldiği şekilde kabul edildi.

Karakayalı: Kemalpaşa Ören Merkezi’ni tekrar masaya yatıralım

Karşıyaka tartışmalarının ardından ‘Kemalpaşa Belediye Meclisinin 05/12/2022 tarihli ve 204 sayılı Kararı ile uygun görülen; Kemalpaşa Ören Merkez Yerleşimi 1/1000 ölçekli Uygulama İmar Planı Revizyonu ve İlavesi önerisinin oyçokluğu ile uygun bulunmadığına ilişkin İmar ve Bayındırlık Komisyonu Raporu’ gündeme geldi.
Konu ile ilgili Kemalpaşa Belediye Başkanı Rıdvan Karakayalı görüşlerini aktardı. Karakayalı, “Burasının her şeyi yapıldı. Zeytin ağacı diyoruz… Peki Torbalı yolunda her yer zeytinlik ama orası imara açıldı. Kaldı ki ağaç sökme makinemiz var, alırız ve taşırız. Şunu demek istiyorum, önerge komisyonlara geri gönderilmeli. Bundan bir hafta önce Tunç Başkan’dan bu konu için randevu aldık. Ama bunu tekrar masaya yatırırsak iyi olur diye düşünüyorum. Tekrar tartışalım, tekrar konuşalım. Bu 20-30 yıldan beri hazırlanmış bir şey” dedi.

Yıldız: Bu sorunu taca atmaktır

AK Parti Grup Sözcüsü Hakan Yıldız da tartışmalara katıldı. Başkan Karakayalı’nın söylemlerini işaret eden Yıldız, “Geçen toplantıda CHP’li Kemalpaşa Meclis Üyeleri de kendi grubundan ayrıldı. Çünkü yerelde yaşananı onlar biliyorlar. Yereldeki her unsur, genel planlama ilkelerine, hiyerarşisine uygun mu diye bakabiliriz. Ama burada mevzuata uymayan bir şey de yok. Mahkeme kararını da okudum ben. Zeytin vardı yoktu zaten Tarım İl Müdürlüğü bu konuda hassas davranıyor. Bu hassasiyetin sıkıntı çıkarttığını da bazen görüyoruz. Mahkeme kararı, bilirkişi raporuna uygun planlama Tarım ve Orman İzmir İl Müdürlüğü görüşü de var. Vatandaş burada yapılaşmış… Planlama anlamında ilçe belediyesi çözümü olan bir plan getirmiş. Ret gerekçesine bakıyorum, altı dolu olması lazım. Arkadaş, ilçe belediyesi çalışmayı yapmış ve gelmiş. Yalansa düzeltsin, belediye başkanımız burada. Reddettiğimiz plan içinde itfaiye binası yapmışız. İmarsız yerde mi yapılmış? İZBETON da yolları yapmış. Tarım alanlarından mı geçiyoruz? Ben çok üzülüyorum. Bu kadar önemli konuları çalışan insanların çalışmalarını yok sayıyoruz. Bu sorun çözmek değil sorunu taca atmaktır. Bu bölge halkını yok saymaktır, bürokrasisini dışlamaktır. Belediye başkanımız burada isyan ediyor” ifadelerini kullandı.

Aydın: Bu ilk kez olmadı

CHP Grup Başkanvekili Murat Aydın ise Yıldız’a cevap vermek için söz aldı. CHP’li Aydın, “Bir meseleyi doğru zeminde tartışmak hem meseleye, bizi dinleyenlerin anlamasına ve sorunun çözümüne katkı sağlar. Meseleleri iç içe getirip siyasi polemik üslubu ile dile getirirseniz gerçeklikten kopmuş olursunuz. Bunu kendileri de biliyorlar. Ben analiz etmek isterim. İzBB, ilçe belediyeleri dikkate alır ve bunları önemser değerlendirir. Bazen teknik destek verir bazen birlikte çalışır. Ama hiçbir zaman bu konu x ilçeden oy birliği ile geldiğine göre Büyükşehir tartışmasın. Bu olmaz. İmar kentin bütünlüğü ile ilgili süreçtir, bir bölgedeki olumlu ya da olumsuz gelişmeler bütün şehri etkiler. Mesela Karşıyaka ve Kemalpaşa hepimizi etkiler. Burada kimse arzuları yok saymıyor. Bu ilk kez de olmuyor. Onlarca önerge oldu böyle. 5 binlik ile ilgili sürçe bu şekilde sonuçlandıktan sonra binliği komisyonda tartışmamızın anlamı olmayacak çünkü 5 binlik ile sorun yaşıyoruz. Bu çalışmayı İzBB yapacaksa sorun şu olur binlik ayrıntısındaki süreci burası yürütürken yereldeki hassasiyeti kaçırmış oluruz. Bunu yerelde İzBB ile iş birliğinde çalışılmalı. Bunu tamamen reddediyor değiliz. Hiçbir kararı sorgulamadan kabul etmedik” açıklamasını yaptı.

Koruyacağız

Aydın’ın ardından AK Parti Grup Başkanvekili Özgür Hızal söz aldı. Aralık 2022’de kararın İzBB’ye geldiğini hatırlatan Hızal “Bazı şeylerin zamanında yapılmamış, kaçırılmış olması İzmir’in bütün ilçeleri için sorunlar doğuruyor. İzmir’de bir planlama sorunu var. İzmir plansız bir şehir. Peki, İzmir’in planlanması noktasında İzBB ilçe belediyeleri ile ne yapıyor? Hiçbir şey yapmıyor demeyelim ama yeterince hareket edemiyor. Doğru hareket edemiyor, yanlış hareket ediyor. Mahkeme kararında plan yapmayın demiyor hassasiyetlere uyun diyor. Yeşil bizim için çok değerli. İzBB’nin 52 bin zeytin ağacından haberi yoktu. Zeytin ağacında hassasiyet gösteren İzBB Sayıştay raporundan önce zeytin ağaçlarının yerinden haberi yoktu. Mesele Kemalpaşa Karşıyaka Bayraklı değil. Biz 30 ilçenin hakkını ve hukukunu koruyacağız” dedi.

İZTARIM’A sermaye artırımı

Mecliste tartışma konularından biri İZTARIM A.Ş’ye sermaye artışı oldu. 130 milyon 663 bin 553,04-TL’lik artış, oy çokluğu ile kabul edildi. AK Parti Meclis üyesi Erhan Çalışkan konuya ilişkin “Söz zamanda alışkanlık oldu bizim şirketlerimiz sermaye arttırımını artıyor. İZTARIM iyi iş yapıyor Bayındır’a süt fabrikası kuruyoruz. İZTARIM’ın Genel Müdürü komisyonda sermaye artımını anlattı. Fabrikaya yakında açacağız dedi.  Komisyonda meclis üyesi arkadaşlarımız sordu bir daha sermaye arttırımı isteyecek misiniz dedi. ‘Hayır’ dedi.  Aradan dört buçuk ay geçti. Bu sefer Genel Müdür Yardımcımız geldi. Kendisi dedi ki ‘paraya ihtiyacımız var Genel Müdürümüz geldi. İşte dolar arttı falan dedi. Tamam dedik arttı ama ne kadar arttı. Sorduk sonun son artışı mı bir daha istemeyecekseniz dedim. Bu son bir daha artış istemeyeceğiz dedi. Şimdi dün komisyona mali işlerden sorumlu müdür arkadaşımız geldi değişe değişe geliyorlar. Ona da sorduk bu fabrika ne zaman açılacak. Temmuz da açılacaksan üçüncü ayda söz alıyoruz. Bu parayı ne için alacaksınız geçen günlerde müdür yardımcınız geldi ürün satacağız iş dönecek dedi. Peki şu an soruyoruz. Tamam planlama yaparsınız onun için ek para koyarsınız ne için kullanacaksınız ürün almak için. Şirketlerinizdeki yöntemlerin planlarını görün diye soruyoruz. İzBB böyle planlanıyor. İçinizde şirket yöneticiliği yapınalar var bu şekilde planlama yapamayan yöneticileri çalıştırır mısınız? Böyle bir iş yaparken zamanın veya sözün hiç mi önemi yok. Umarım 10 aylık süreç içerinde gelmez arkadaşlar” eleştirisinde bulundu.

CHP’li Köklü: Doların 5 TL’ye düşeceğine garanti verebilir misin?

AK Parti’li Çalışkan’a cevap veren CHP Meclis üyesi Bülent Köklü, “Ambalaj malzemelerinde yüzde 65 zam gelmiş 15 gün sonra doların 5 TL te düşeceğini garantisini verebilir mi? Eğer bu garantiyi verebilirse planlamayı da doğru yaparlar. Buna emek harcayan bürokratlarımız iş bilmez demeyelim. Yastığın altındaki dolar yastığın altındaki altınlar istendiğinde ifade şuydu: Eğer verirseniz kimse bu ülkenin paraya ihtiyacı olmaz. Yani aynı anda iki şeyi tesis etmiş olduk. Ülkenin paraya ihtiyacı olduğunu tespit ettik bir de yastık altındaki paraları istedik. Dolayısıyla bu sürekli fiyat artışlarıyla birlikte planlamalar, yıllık 413 milyon TL’lik bir ciro hedeflenmekte, daha önceki sermaye aktarımlarından da yaklaşık 513 milyon liralık bir hacme sahip olacak ama  Üretim, enerji, ihtiyaçlar, ham madde alımlarıyla birlikte yaklaşık 666 milyon liralık bir bütçeye ihtiyaç var. Dolayısıyla 148 milyon gibi bir fark yapıyor. 135 milyon TL’lik bir sermayeye ihtiyacı duymuş. Komisyonumuza da bu şekilde gelmiştir” dedi.

İZDOĞA protokolüne AK PARTİ Grubundan itiraz geldi

Kültürpark’ta bulunan Göl Gazinosu’nun işletme hakkının İzmir Büyükşehir Belediyesi iştiraki İZDOĞA’ya verilmesini içeren protokol mecliste tartışmaya neden oldu. AK Parti Grup Sözcüsü Hakan Yıldız, “İZDOĞA İzmir’in kalbi Kültürpark’ta nasıl bir sosyal tesis yapacak? Bu kadar kıymetli bir yeri, net olmayan bir protokolle devretmeyi kendileri uygun görüyor mu? Merak ediyorum” diye konuştu. Aynı protokole ilişkin Büyükşehir AK Parti Meclis Üyesi Erhan Çalışkan, “Bizim ortak değerleri belirleyen bir protokol tipimiz var. Buranın değeri bu protokol tipine uymuyor. Biz burayı devredemez veya işletmesini bir başkasına veremez diyoruz. Biz şirketimize burayı devrediyoruz, burayı işletecekse bizden izin alsın istiyoruz. İZDOĞA’nın burayı ihaleli de vermesini istemiyoruz. İZDOĞA burayı işletmeyecekse biz burayı vermeyelim. Protokol eksik. Bu maddenin bu protokole eklenmesini bu belediyenin yararına olabilecek şekilde istiyoruz. Biz bu mecliste kalıcı değiliz ama bürokrat arkadaşlarımız kalıcı” mesajını verdi.