İzmir HaberleriManşetYerel Haberler

Buca, maaşları ödeyebilmek için ek bütçe yaptı

Didar DEMİRCİ

Buca Belediyesi, 2023 yılı bütçesine 490 milyon TL ek bütçeyi temmuz ayı olağan meclis ikinci oturumunda oy çokluğuyla kabul etti. AK Parti Grubu’nun ret oylarına karşılık oy çokluğuyla geçen önergeye ilişkin, gazetemizin sorularını mecliste yanıtlayacağını belirten Başkan Kılıç, ek bütçe getirmelerinin nedeni olarak çalışan maaşlarına işaret etti. Ancak Başkan Kılıç, hangi kaynakla bütçeyi artıracağını açıklamadı.

Buca’nın helvasını yapacak lider yok

Bütçe eleştirilerini dile getirmek için komisyon raporu oylanmadan söz alan AK Parti Grup Başkanvekili Ekrem Gündoğdu, “Bütçemizi yaparken 1 milyar 503 milyon gibi İzmir’i en büyük bütçesini yaptığımızı gururla söylemiştik. 2022 bütçesi 120 milyon gibi bir açık vermiştik. Gelir bütçemiz yüzde 69 gider bütçemizin yüzde 85’i gerçekleşmişti. Kalem kalem incelediğimizde bütçemiz 2 milyara gelecek. Dün İller Bankası’ndaki payımız kesintiye uğradığını söylediniz. Burada sizin bir başkan olarak, Buca’nın komutanı olarak öngörüleri hesaba katmanız gerekir. Bir şey hesaplarken bir liderin A Planı, B Planı ve C Planı olur. Biz maalesef bunu göremedik. Çalışan arkadaşlar maaşların taksit taksit ödendiğini, iki aydır sosyal yardım almadıklarını söylediler. Biz Cumhur İttifakı olarak bu bütçenin hayali olduğunu, somut olmadığını beyan ediyoruz. Maalesef Buca’nın 15 senedir unu, yağı şekeri var. Ama helva yapacak lider bulamıyoruz. Yerel seçimde umarım helva yapacak yeni bir lideri buluruz” diye konuştu.

Enflasyon olmasa da ek bütçe yapmasak

Temmuz ayı içinde Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne (TBMM) de yeni bir ek bütçe geleceğini aktaran Buca Belediye Başkanı Kılıç, 2022 yılında belediyenin bütçe gerçekleşme oranının yüksek olduğuna işaret etti. Kılıç, “Ek bütçeye gelir gider açığı olarak bakmamanız lazım. Bir tahminde bulunulur sonra gerçekleşme oranına bakılır. Bizim mesela 2022 yılında gerçekleşme oranımız baya baya yüksekti. Burada aynı şekilde devlet de bunu yapıyor. Memur maaşları en az 22 bin TL olacak dediler. Bunlar için bir bütçe yapman lazım. Devlet de bunu yapıyor. Gördüğüm kadarıyla Temmuz ayı içinde TBMM’ye yeni bir ek bütçe gelecek. Yeni maaşlar için bütçe yapmak gerekir. Enflasyon olmasa da keşke ek bütçe yapma gereği olmasa” dedi.

Komisyonlardan geldiği şekliyle kabul edildi

Ek bütçe Plan ve Bütçe Komisyonu’nda AK Partili üyeler tarafından reddedildi. Buca Belediye meclisinde de komisyondan geldiği şekilde kabul edildi. Böylece Buca Belediyesi’nin 2023 Mali Yılı Bütçesi 2 milyar 40 milyona yükseldi.

Buca Belediyesi’nin ek bütçe değirmeni hangi suyla dönüyor?