Gündemİzmir HaberleriManşet

İzmirliler dikkat! 31 Temmuz’da metro ve tramvaylar durabilir

Demiryol-İş ile İzmir Büyükşehir Belediyesi yetkili işveren sendikası SODEMSEN arasında yapılan 10. Dönem toplu iş sözleşmesinde anlaşmaya varılamadı. Toplu sözleşme süreci gideren tıkanan metro ve tramvay işçileri, 31 Temmuz’da grev uygulama kararı aldı. İzmir kamuoyuna süreçle ilgili bilgi veren Demiryol-İş İzmir Şube Başkanlığı, şu açıklamalarını kaydetti:

“14 Haziran 2023’te grev kararı alınarak iş yerimizde ilan edilmiştir. Grev kararı alındıktan sonra anlaşılamayan 27 maddemiz ile ilgili yapılan toplantıda 16 maddede anlaşma sağlanmıştır. Kalan 11 maddemizde ise anlaşılamamıştır. Bu 11 maddenin 7’si ücret, 4’ü ise idari maddelerdir. Metro ve tramvay emekçileri 11 aydır ücretlerine, sosyal kalemlerine zam alamıyor. Metro ve tramvay emekçileriyle birlikte, daha iyi ücret ve daha iyi çalışma koşulları için vermiş olduğumuz mücadelemizde, toplu sözleşmemizin 11 maddesinde anlaşma sağlanamadığından anayasal hakkımız olan üretimden gelen gücümüzü kullanmak adına, 31 Temmuz 2023 Pazartesi günü iş bırakıyoruz”

Hepimiz asgari ücretli olduk

Demiryol-İş İzmir Şube Başkanlığı’ndan greve çıkılma nedenine ilişkin yapılan açıklamada şu noktalara da değinildi:

“Bu enflasyonist ortamda kayıpları her geçen gün daha da artmaktadır. Geleceklerini düşünmeyi bir tarafa bırakıp, bir sonraki maaşa kadar evlerini nasıl geçindireceklerini kara kara düşünür hale gelmişlerdir. Kent içi ulaşımın yüzde 50’sini 625 kişiyle yapıyoruz. Buna rağmen ücretlerimiz yerlerde sürünüyor. Açıklanan son asgari ücretle birlikte tamamımız asgari ücretli olduk. Teklif ettikleri oranlar, enflasyon oranlarının katbekat üstünde. Neden bize gerçek olmayan enflasyon rakamlarını verme inadına devam edip, yoksulluğa ve asgari ücrete mahkum etmeye çalışıyorsunuz? Taleplerimize kulak verin. Açlık seviyesinde ücretlerle çalışmak istemiyoruz. Evimizi geçindirmek istiyoruz. Temennimiz aldığımız bu kararı uygulamaya koymadan, çalışanlar adına güzel kazanımlarla toplu sözleşmemizi masada imzalamaktır. Demokrasinin kalesi İzmir’imize ve emekçi dostu Sayın Büyükşehir Belediye Başkanımıza yakışan budur.”