İzmir HaberleriManşetYerel Haberler

Gümüştekin’den Tugay’a demokrasi çıkışı: Kendilerine gelince yok

ÖZEL HABER/ Didar DEMİRCİ

Karşıyaka Belediyesi’nden uzun zamandır maaşlarını ve geriye dönük haklarını almak için bekleyen Kent A.Ş. işçileri, enflasyon karşısında eriyen alacakları için günlerdir basın açıklaması ve eylem yapıyor. Konuya ilişkin son olarak işçilerin örgütlü olduğu DİSK’e bağlı Genel-İş Sendikası İzmir 8 Nolu Şube Başkanı Deniz Şahin Gümüştekin hakkında Karşıyaka Belediye Başkanı Cemil Tugay, suç duyurusunda bulunmuştu.

Bugün de Karşıyaka Belediyesi önünde basın açıklaması yapacak olan Kent A.Ş. işçileri adına Genel-İş Sendikası İzmir 8 Nolu Şube Başkanı Deniz Şahin Gümüştekin, süreç hakkında egehaber.com’a konuştu. Gümüştekin, “Maaş ve geriye dönük alacaklarımızın bir an önce ödenmesini istiyoruz. Artık Karşıyaka Belediye Başkanı Cemil Tugay’ın işçilerle barışması gerekmektedir” dedi.

Kent A.Ş. işçilerine gelince para yok

Karşıyaka Belediyesi’nin Personel A.Ş. ve Kent A.Ş. iştiraklerindeki işçilerin Genel-İş İzmir 8 Nolu Şube’de örgütlü olduğunu belirten Gümüştekin, sadece Kent A.Ş. personelinin maaşlarının tam ödenmediğini, her seferinde taksitlerle ödenmeye çalışıldığını söyledi. Gümüştekin, “Kent A.Ş. ile ilgili olan bir süreç yaşıyoruz. Geçen ay maaşlar 4 parça ile ödendi. Ondan önceki 3 parçayla ödendi. 8-9 taksitle ödendiği oldu. Bu ay Personel A.Ş., memurlar ve kadrolu işçilerin maaş alacakları ödendi. Kent A.Ş.’ye 6 bin TL yattı. Kent A.Ş.’de 800’e yakın üyemiz var. Normalde en düşük 18 bin TL yatması gerekiyordu. Belediye Başkanımızın maaş ödemesi yatıyor, yan haklar yatmıyor dediği de ikramiye ve gıda fişinden bahsediyor. Ancak o da toplu sözleşmemizde her ay ödenir diye geçiyor. Yani bunun maaşımızla birlikte ödenmesi gerekiyor. Ben onu ödedim onu ödemedim, biz konuşurken belediye başkanı çıkıyor, 18 bin maaş ödedim diyor. Neye göre diyor bunu? 18 bin TL değil o zaman. Maaşları daha düşük. Asgari ücret kadar ödüyor. Yan haklarla mı öyle oluyor. Personel A.Ş.’nin Memurların maaşlarını ödüyorsa Kent A.Ş.’yi de ayırmaması gerekiyor” açıklamasını yaptı.

Kendilerine gelince demokrasi yok

Kent A.Ş.’nin de Karşıyaka Belediyesi’nin şirketi olduğunun altını çizen Gümüştekin, “Yanlış yönetim şekilleri her zaman oluyor. Biz bir önceki belediye başkanında da yaşadık maaş krizlerini ancak bu kadar kötü olmamıştı” dedi. Gümüştekin, “Şu anda işçinin alım gücü kalmadı. Bizim 2021 yılından alacağımız ikramiyemiz var. 2022 yılının hem Kent A.Ş.’nin hem Personel A.Ş.’nin toplu iş sözleşmesinden kaynaklı geriye dönük alacakları var. Biz sürekli basın açıklaması yapıyoruz ama bu değişmiyor. Ve bizim paramız pul oluyor. Ödemeyen Belediye, eylem yaptığında işçinin ücretini kesiyor, işçi eylem yaptığında sendikanın işyeri temsilcilerini disipline veriyor. İşçi eylem yaptığında sendika başkanı hakkında savcılığa suç duyurusunda bulunuyor. Bunlar nedir? Demokrasiden bahsediyorlar ama yok öyle bir şey. Kendilerine gelince demokrasi diye bir şey yok” sözlerini kaydetti.

Gümüştekin, maaş ve geriye dönük alacakların bir an önce ödenmesini beklediklerini söyledi.