Seferihisar’da AMS’ye karşı 3 bin tuzak dağıtıldı
HABER/ Didar DEMİRCİ
Turunçgil Kalıntı Eylem Planı Çerçevesinde Akdeniz Meyve Sineğine Karşı Biyoteknik Mücadelenin Yaygınlaştırılması Projesi kapsamında Seferihisar’da 600 dekar alanda kullanılmak üzere İzmir Tarım İl Müdürlüğü 3 bin tuzak dağıttı. Tuzak dağıtımı için Seferihisar Ürkmez Pazaryeri’nde düzenlenen törene; İzmir İl Tarım Müdürü Mustafa Özen, Ege Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği Başkanı Hayrettin Uçak, Seferihisar Kaymakamı Mehmet Şerif Olçaş ve üreticiler katılım sağladı. Tören sonrası üreticilere Akdeniz Meyve Sineği’ne (AMS) karşı 3 bin adet tuzak dağıtımı yapıldı.
EİB’den 3 ilçeye 5 bin tuzak dağıtımı
Öte yandan geçtiğimiz hafta Seferihisar, Menderes ve Selçuk’ta AMS’ne karşı biyoteknik mücadele projesi kapsamında 2 bin 500 adet tuzak dağıtmıştı. Bu tuzakların sayısını artırdıklarını duyuran Ege Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği Başkanı Hayrettin Uçak, “Narenciye ihracatımızın merkezi durumunda olan Gümüldür, Seferihisar ve Ürkmez bölgemizde geçtiğimiz hafta 2 bin 500 adet AMS tuzağı dağıtmıştık. Ancak Sayın İzmir Milletvekilimiz Ceyda Bölünmez Çankırı hanımefendinin emriyle 2 bin 500 adet tuzak daha dağıtma kararı aldık. Böylece toplamda 5 bin adet tuzak dağıtmış olduk. Umarım üreticilerimiz de bu tuzakları en verimli şekilde kullanırlar” diye konuştu.
Üreticilerimizi iyi tarım uygulamalarına davet ediyoruz
Kalıntısız üretimin önemine de dikkat çeken Uçak, “Kalıntısız üretimi de biyoteknik mücadele ile aşacağımızı inanıyorum. Dünya narenciye üretiminde Türkiye olarak 8’inci, ihracatında ise 4’üncü sıradayız. Hem üretimde hem de ihracatında daha iyi noktalara gelmek için çalışıyoruz. Bu nedenle kalıntısız üretim yapan üreticilerimizi destekliyoruz. Bu kapsamda Ege Bölgesi’ndeki illerde çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Temmuz ayındaki sıcaklıklarla sinek popülasyonunda artık görülüyor. Bu nedenle tuzaklar büyük önem taşıyor. Kalıntısız üretime destek olmak adına İzmir il Tarım Orman müdürümüzle birkaç yıldır AMS tuzağı dağıtıyoruz. Üreticilerimize iyi tarım uygulamalarına davet ediyoruz. Kalıntısız ve sorunsuz üretim sağlıyor. İyi tarım uygulamaları sorunsuz ve kalıntısız ticareti sağlıyor” şeklinde konuştu.
Seferihisar’a 3 bin AMS tuzağı dağıtıldı
Turnçgil Kalıntı Eylem planı çerçevesinde İzmir İl Müdürlüğü tarafından hazırlanan ve Tarım ve Orman Bakanlığınca 384 bin 750 TL bedelle finanse edilen proje kapsamında Seferihisar’a 3 bin adet tuzak dağıtılacağını belirten Tarım ve Orman Bakanlığı İzmir İl Müdürü Mustafa Özen, 600 dekar alanda Akdeniz Meyve Sineği’ne (ASM) karşı biyoteknik mücadele uygulaması yapılacağını belirtti. Özen, “Bu proje kapsamında, dışsatımda ilimiz ve ülkemiz tarımında önemli gelir sağlayan mandarinde Seferihisar ilçesinde Atatürk ve Mersinalanı Mahallerinde mandarin üretimi yapan tüm bahçelere Akdeniz Meyve Sineğine (Ceratitis capitata Wied Diptera Tephritidar) karşı kimyasal mücadeleye alternatif olarak KAPAMA biyoteknik tuzak kullanılarak mücadelenin yapılarak etkin bir mücadele yapılması sağlanacaktır” dedi.
Özen’den TARSİM vurgusu
Özen, “Biz dünyanın en güzel projelerini de yapsak, projelerimiz sizler tarafından kabul gördüğü kadar kıymetlidir. O yüzden lütfen hasat sonunda Pazar değerini kaybeden ürünleri ağaçların dibinden de uzaklaştıralım. Yoksa biz bu zararlıyla mücadelede başarı elde edemeyiz. İkinci bir husus iklimsel değişiklikler bizlere gerçekten büyük sorunlar çıkartıyor. Bu kadar emeğin zayi olmaması için lütfen tarımsal üretim alanlarınızı, hayvancılık işletmelerinizi üşenmeyin TARSİM’le güvence altına alın. Bu husustan da sizlerden özel bir gayret bekliyorum” sözlerini kaydetti.
2024’te yeni bir tarım modeline geçiyoruz
Yeni tarım kanunuyla 2024 yılında yeni bir destekleme modeline geçileceğini hatırlatan Özen, yeni kanunla birlikte çiftçilerin üreteceği ürünleri bakanlığın belirleyeceğini, Çiftçi Kayıt Sistemi’ne kayıtların üretici bazlı olacağını ve sözleşmeli üretim modelinde devletin arada garantör olarak yer alacağını belirtti. Özen, yeni kanunla birlikte üreticilerin bir çok sorununun çözüleceğini ifade etti.