EkonomiKamu

Bu gece yarısından itibaren zam geliyor: İzmir’de 38 liradan satılacak!

Akaryakıt fiyatlarına son zamanlarda gelen peş peşe zamların ardından şimdi de benzine zam geldiği öğrenildi. Benzin fiyatlarına bu gece yarısından itibaren kallavi zam geleceği açıklandı.

Benzin fiyatlarına bu gece yarısından itibaren 1 lira 55 kuruş zam geleceği bildirilirken İzmir’de ise benzinin litre fiyatının 38 lira 33 kuruşa çıkacağı bildirildi.

BENZİNİN LİTRESİ KAÇ LİRA OLACAK?

Zammın ardından benzinin litresi İstanbul’da 37 lira 71 kuruşa, Ankara’da 38 lira 24 kuruşa, İzmir’de ise 38 lira 33 kuruşa çıkacak.

AKARYAKIT FİYATLARI NASIL HESAPLANIYOR?

Türkiye’de benzin ve motorin fiyatları hesaplanırken; gümrüksüz rafineri fiyatına ÖTV ve EPDK payının eklenmesiyle KDV hariç rafineri satış fiyatı bulunuyor. Gümrüksüz rafineri fiyatı hesaplanırken ise, Akdeniz-İtalyan piyasasında yayınlanan günlük CIF Akdeniz ürün fiyatları ve günlük dolar kuru takip edilerek, belli bir fiyat değişim farkında gümrüksüz rafineri tavan satış fiyatı elde ediliyor. Bu hesaplanma sonucunda dağıtım firmalarınca uygulanan fiyatlar, rekabet ve serbesti nedeniyle şirketler ve kentlere göre küçük değişiklikler gösterebiliyor.