Gündemİzmir HaberleriManşet

İzmir Büyükşehir Meclisi’nde Menderes Çöp Tesisi krizi

İzmir Büyükşehir Belediyesi ağustos ayı olağan meclis ikinci birleşim Başkanvekili Mustafa Özuslu idaresinde toplandı. Kültürpark 4 Nolu Hol’de gerçekleşen meclis toplantısında yeni İzmir Valisi Süleyman Elban’a hayırlı olsun dileklerini ileten Özuslu, “Meclis toplantısında göreve yeni başlayan İzmir Valisi Mustafa Elban’a yönelik konuşan İzBB Başkanvekili Mustafa Özuslu, “İzmir Valimiz göreve başladı. Yeni Valimiz ile İzmir’in özellikle bekleyen projeleriyle ilgili el birliğiyle çözüm aramak için birlikte çalışmamızın çok faydalı olacağını düşünüyorum. İzmir’in bekleyen pek çok sorunu var. Özellikle katı atık bertaraf tesisi ve mezarlıklar meselesi çok önemli… Hem kendisine hayırlı olsun diyelim hem de bu sorunlarımızı arz etmiş olalım” diye konuştu.

Binali Yıldırım’ın 35 projesi ne oldu?

İzmir Büyükşehir Belediye Meclisi’nde AK Parti ve CHP grubu arasında başta kentsel dönüşüm olmak üzere birçok projede gecikme yaşanması nedeniyle çıkan tartışmaları ele alan Büyükşehir CHP Meclis Üyesi Cenap Börühan, AK Parti Genel Başkanvekili Binali Yıldırım’ın İzmir’e vadettiği 35 projeyi hatırlattı. Yıldırım’ın 35 artı 9 proje olmak üzere toplamda kente 44 başlık altında yatırım vadettiğini hatırlatan Börühan, bu projelerin sadece 6 tanesinin hayata geçtiğini vurguladı. Börühan, “İş gecikmeye gelince bu projeler neden yok. 44 projeye baktığımız zaman bu projelerin sadece 6 tanesinin yapıldığını görüyoruz. Bunların bazıları o kadar heyecan verici projeler ki ama hiç başlamamış bile. Biz gecikmeyle suçlanıyoruz ama… Örneğin yapılanları söyleyeyim; Konak Tüneli, İzmir- İstanbul Otoyolu, Kuzey Otoyolu, Sabuncubeli Tüneli, İzban, bir de Adnan Mendres Hava Limanı iç hatlar terminali yapıldı onun dışında hiçbir projeye başlanmadı. Aslıda her birisi hakkında saatlerce konuşabilirim. Ama 44 projenin 38’i hiç başlamadı ya da yarım kaldı” sözlerini kaydetti.

Hızal: 3 Yolsuzun arkasında duracağına

AK Parti Grup Başkanvekili Hızal, 35 projenin en önemlilerine dava açıldığına dikkat çekerek, “Söyleyin o davaları kaldırsınlar” dedi. Hızal, bir önceki mecliste gündeme getirdiği kentsel dönüşüm kooperatifleriyle ilgili eleştirilerini sürdürdü. Hızal kooperatif başkanlarını meclise beklediklerini ifade ederek, “Şimdi, Hakan bey iki maddedeb bahsetti 21 ve 22. Madde. İzbeton o kooperatiflere bu işi maddeler nedeniyle devredemez. İzbeton bu işleri emrivaki ile yaptı. İş temelde sakat başlamış. Ortaya çıkan hukuki eksikliklerden dolayı en iyi yaptığınız iş engelleniyoruz. Kim engelliyor sizi? Bu işin olması gereken seviye kaç yüzde 89 olan seviye kaç yüzde 12. Kim engellemiş sizi? 4. Etap olması gereken seviye yüzde 89 olan seviye yüzde 25. Bir kantinciyi kooperatif başkanı yaptığınız etaptan bahsediyorum. Örnekköy 2. Etap, 2786 sayılı yasa kapsamında ihale ile verilmiş TOKİ ile iş yapan bir firmaya olması gereken seviye yüzde 100 olan seviye yüzde 95. Bunu kim engellemedi. Sizi sizin beceriksizliğiniz engelliyor. Pazartesi konuştum, meseleyi küçümseyip farklı noktaya getirdiler. Evet bunların bir kısmı açık ama bazı şeyleri o kadar gizli yapmışlar ki İrfan beyin bile haberi yok. Bir şirketndüşünün kurulduğu tarihten bu yana zarar göstersin. Toplam 300 bin TL ciro. Vir takım mali konularda da problemi var ve siz bu şirkete 261 milyonluk bir iş veriyorsunuz ve bu şirket bu işi almadan önce ismini değiştiriyor. Ortaklık yapısını değiştiriyor. Ortaklardan biri il başkanının Şenol Aslanoğlu’nun arkadaşı, biri Bayraklı Belediyesi başkan yardımcısının eşi. Tüm bunları söylediğimizde CHP’li iş adamı çıkmış bu işe talip olmuş almış. İş böyle değil. Onlar iş adamı değil. 3 yolsuzun arkasında duracağına o tutanağı tutan demir ve beton eksikliğini tespit eden personelin arkasında dursaydı” sözlerini kaydetti.

Uzunoğlu: Menderes’i çöp kent yapmayacağımız ortada

Kentteki siyasi tartışmaların gündeminde olan katı atık bertaraf tesisi konusu ile ilgili açıklamalarda bulunan CHP Meclis Üyesi Erhan Uzunoğlu, konuyu Aliağa ve Menderes üzerinden örneklendirdi. AK Partili siyasilere eleştirilerde bulunan Uzunoğlu, “Aliağa’da şu an cüruf dağları var. Kuzey’den Güney’e doğru olduğu gibi içinden çıkılmaz bir sanayi alanı haline geldi. Buradaki fabrikalarda bulunan elektrik ark ocaklarından tehlikeli atık olarak kabul edilen bir toz çıkıyor, bunun yanı sıra bölgede cüruf da çıkıyor. Yılda 150 bin ton ark ocağı tozu, milyonlarca ton da cüruf çıkıyor. Bu kanserojen bir olay… Burada bugünlerde bir cüruf bertaraf tesisi yapılmaya çalışıyor. Buraya bu kanserojen maddeyi üreten, vahşice depolayan tesise Bakanlık ÇED olumlu raporu verdi. Şu anda mahkeme yürütmeyi durdurdu evet ama şunu anlatmak istiyorum; Menderes’e katı atık bertaraf tesisi yapmak istiyoruz. Bu tesisin çalışma prensipleri doğrultusunda hiçbir gaz, koku veya çevreye zarar verecek herhangi bir etki olmaksızın çöpler ayrıştırılıyor. Bununla ilgili, AKP İzmir Milletvekili Mahmut Atilla Kaya, ‘Menderes’i çöp kenti yapamayacaksınız’ diyor. Biz çöp kent yapmıyoruz, zaten bu tesisin öyle olmadığı da ortada, herkes biliyor. Ama siyaseten buradan bir şey çıkarmaya çalışıyorlar. Tarım İl Müdürlüğü’nün başta olumlu rapor vermiş olmasına rağmen sonradan görüş değiştirmiş olmasına rağmen ÇED sürecini öldürüyorlar. Bu sürecin tekrar başlaması ve tamamlanması 2-3 yılı alacak. Burada, gerçek olmayan bir argüman üzerinden ‘İzmir’in çöp sorununu Büyükşehir Belediyesi halledemedi’ algısı yaratılmaya çalışılıyor. Aliağa’ya ses çıkarmayıp, ÇED olumlu raporu verilirken müdahil olmayıp Menderes’e yapılacak olan tesise siyasi tavırla engel olmaya çalışmak, İzmirlinin hakkını yemektir. İzmirliler bunu affetmeyecektir” diye konuştu.

Çalışkan: Menderes’i insanlar kabul etmiyor

AK Partili Meclis Üyesi Erhan Çalışkan,  “Bu katık atık tesisine sizin o dönem belediye başkanınızda vardı ve oylamaya gelemdi. Siz 5 tesiste 30 ilçenin çöpünü toplamak istiyorsunuz. Sorun burada biz size dedik ki 20 atık tesis mi yapacaksınız planlayın biz de geçirelim. İnsanlar istemiyor çöp tesisi. Yani bunu sadece engellemeye bağlamak doğru değil. Devasa bir çöp toplayıp Menderes’e götüreceksiniz ama insanlar kabul etmiyor. Yapmadıklarınıza kılıf bulmak kolay. Yapmadıklarınızı bize yüklüyorsunuz” dedi.

Bayram: Menderes’e çöp tesisi açılmasına izin vermeyeceğiz

AK Partili  Menderes Meclis Üyesi Mümin Bayram ise Menderes’e Çöp Tesisi kurulmasına izin vermeyeceklerini kaydetti. Bayram, “ Bugüne kadar bu tesisin neden Menderes’e yapılmaması gerektiğini anlattık. Yapılması planlanan yerde de halkımız ile bunu anlattık. Fakat siyasi büyüklerde anlattı ama demek iyi anlatamadı. Turizm, havaalanı, tarım var. Burada çöp tesisi istemiyoruz. Çiğli Belediye Başkanı da kaldırılsın diyor, imza topluyor. Ama olmaz sayısız sahilimiz var, mandalina, çiçek var. Bizim burasının çöp kent olmasına izin vermemizi beklemeniz çok yanlış, izin vermeyeceğiz. Tahtalı Barajı da var ilçemizde ve hep biz bedel ödedik akaryakıt istasyonu açmak bile zor, İZSU kanununa tabi.  LPG’li araçlar mazotu Gaziemir’den alıyor. Biz çok bedel ödedik. Harmandalı’ya 4.5 kilometre uzaklıktaki Yamanlar ’da tesisi kurarak sorunu ortadan kaldırabilirsiniz” diye konuştu.

Aydın: Bu saf kötülüktür

İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin merkezi iktidarın tüm engellemelerine rağmen İzmir’e yatırım yapmaya devam ettiğini belirten CHP Grup Başkanvekili Murat Aydın, Menderes Çöp Entegre Atık Tesisini gündemine aldı. Aydın, “İzmir Büyükşehir Belediyesi katı atık bertarafıyla birlikte Çevre Şehircilik Bakanlığı tarafından da onaylanan bir plan hazırladı. Entegre atık planı. Katı atık bertaraf yönetimiyle ilgili Çevre Bakanlığı diyor ki senin 5 bölge için planladığın katı atık bertaraf yönetimini doğru buluyorum diyor. İstanbul 3 tesisle bertaraf ediyor. Ankara 2 tesisle bertaraf ediyor. Şimdi bunları bir tarafa bırakıp öyle yaparsanız biz size destek veririz şöyle yaparız demeyin. Siz de madem gerçeğin ipine sarılmaya karar verdiniz. Hep beraber sarılalım. Bergama ve ödemiş başarıyla yönetiliyor. Hatırlayın Bergama ve Ödemiş için de burası çöp kent olacak dediniz. Olmadı. Ankara’da İstanbul’da 25 yıldır yönettiğiniz şehirlerdeki atık bertaraf tesisleri de o kenti çöp kent yapmadı. İzmir halkının günlük ürettiği çöp kapasitesi 5 bin ton. İzmir’in çöpünü bertaraf ettirmeyerek İzmir Büyükşehir Belediyesini başarısız göstermeye çalışmak saf kötülüktür. Bunu İzmir halkına yapmayın. Her şeye rağmen İzmir’e hizmet etmeye çalışıyoruz. 3-5 oy alacaksınız diye İzmirlinin hakkını yemeyin. En üst standartta çevreye duyarlı tesisler kurulduğunu Bakanlıkta Ak Parti de biliyor” sözlerini kaydetti.

HABER/ Didar DEMİRCİ