Gündemİzmir HaberleriManşet

İzmir’de DİSK’in ek protokol eylemleri Buca’da krize dönüştü

Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK) çatısı altındaki Genel-İş Sendikası 5, 6 ve 7 Nolu İzmir Şubeleri, örgütlü oldukları Buca, Bayraklı ve Bornova Belediyelerinde  imzaladıkları toplu sözleşmelerin, güncel ekonomik koşullarda geçimi sağlayamadığı gerekçesiyle, ek protokol talep etmişti. Söz konusu talep ilk olarak Bornova Belediyesi’nde karşılık buldu ve geçtiğimiz günlerde Bornova’da ek protokol imzalandı.

Sırada Bayraklı ve Buca’da ek protokol imzalanması bekleniyor. Konuya ilişkin DİSK Ege Bölge Temsilcisi Memiş Sarı, Bayraklı Belediyesi’nin işçilere ek protokol teklifini sunduğunu ve şu an Genel-İş İzmir 6 Nolu Şube’nin bu teklifi işçilerle beraber değerlendirdiğini aktardı. Sarı, Buca’da ise Belediye’nin sunduğu teklifin kabul görmediğini dile getirerek, işçilerin eylem yaptığını söyledi.

Buca Belediyesi maaşları da ödemedi

Buca Belediyesi’nin teklifini kabul etmeyen Genel-İş İzmir 5 Nolu Şube üyesi işçiler, sabah mesaiye belediye binası önünde eylem yaparak başladı. Sabah saat 07.00’dan beri belediye önünde seslerini duyurmaya çalıştıklarını aktaran Genel-İş İzmir 5 Nolu Şube Başkanı Savaş Aras, “İş başını belediye binası önünde yaptık. Akşama kadar buradayız. Bize sundukları teklifi kabul etmedik. Aynı zamanda maaşlarımız yatmadı. Bir de geçen ay ve bu ayın gıda kartları da ödenmedi. Protokol talebiyle ilgili istediğimiz rakamlar verilmediği için işçi arkadaşlarımızla beraber iş başını belediye binası önünde yapma kararı aldık. Mesai bitene kadar da buradan ayrılmayacağız” dedi. Buca Belediyesi’nin işçilerin maaşlarını ödememesine ilişkin konuşmalarını sürdüren Aras, “Paramız yok deniyor, yatıracağız dediler ve yatmadı. Bir çok arkadaşımız borcunu ödeyemedi. Biz de arkadaşlarımızın gerçek feryadına sendika olarak kararsız kalamazdık. Buca İzmir’in en büyük metropol ilçesi. Metropol ilçelere göre baktığınızda en düşük ücreti veren ilçe ve bu kabul edilemez. Kabul etmiyoruz” mesajını verdi.

Genel-İş Sendikası 5 Nolu Şube olarak haziran ayı ücretlerine yüzde 50 zam, yemek ücretlerinin de günlük net 110 TL’ye çıkarılmasını istediklerini aktaran Aras, “İzmir çukurunda 55 TL’ye 60 TL’ye yemek yok. Belediye bize yüzde 28 civarında bir teklifle geldi. Ortalama maaş ikramiyeli 13-14 bin TL. Yan haklarımız da bunun içinde. İkramiyeyi, yol yemeği çıktığımız zaman asgari ücret seviyesine düşüyor. Bu şartlar altında geçinmemiz mümkün değil” şeklinde konuştu.

HABER/ Didar DEMİRCİ