DünyaGenelHava Durumu

İklim krizi etkileri Çin’de sürüyor

Çin’de bu yaz aşırı sıcaklar ve yıkıcı seller yaşandı. İklim değişikliği tüm dünyada etkisini yıkıcı seller, aşırı sıcaklık, kuraklık, yangın, hastalık ve su kıtlığı gibi şekillerde gösteriyor. Bilim insanları iklim kriziyle birlikte değişen yaşam koşulları için henüz en kötüsünün yaşanmadığını ifade ediyor.

BBC’nin yayınladığı haberde, bölge insanlarıyla yapılan röportajlarla beraber, iklim krizinin çarpıcı sonuçları da gün yüzüne çıktı.

38 yaşındaki  Zhang Junhua, ‘’Tüm hayatım boyunca burada böyle bir sel görmedim. Bunu hiç beklemiyorduk’’ dedi. Ailesinin ve arkadaşlarının güvende olduğunu belirten Junhua, yetkililerden gelen daha yüksek bölgelere çıkın uyarılarını dikkate almış.

Gıda tedariği sıkıntıda

Çin’in Heilongjiang Eyaleti’ndeki yıkım, tüm ülke için gıda arzı üzerinde büyük bir etkiye sahip oldu. Bu ay ki, pirinç mahsulünün %40’ı tamamen yok oldu. Bölgede yaşayan başka bir çiftçi Zhao Lijuan, artık bu yıl başka bir ekim yapamayacaklarını çünkü ekim yapılabilecek bütün tarlaların sular altında kaldığını açıkladı.

Hayatını kaybedenler var

Son sel felaketlerinde en az 81 kişinin yaşamını kaybettiği haberin detaylarında yer aldı. Ayrıca, bölgede ekonomik olarak da zorluklarla mücadele edildiği biliniyor.

Mücadele yeterli değil

İklim değişikliğiyle mücadele şuan dünyada yeterli düzeyde değilken, tek bir ülkenin çabalaması sorunu çözmek için yeterli gelmiyor. Daha kapsayıcı ve kolektif çözümler üretilmesi gerekiyor.

Kaynak: BBC