Ekonomiİzmir Haberleri

Genç tasarımcılar geleceğe tohum attı

Ticaret Bakanlığı destekleriyle Ege Hazır Giyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği tarafından bu yıl 17’nci kez düzenlenen Ege İhracatçı Birlikleri (EİB) Moda Tasarım Yarışması’nda kazananlar belli oldu. Türk moda endüstrisine genç ve yenilikçi tasarımlar kazandırmak amacıyla düzenlenen yarışmaya bu sene 250 tasarımcı katılım sağladı. Sürdürülebilirlik eksenli SEED (tohum) temasıyla düzenlenen yarışmada finale 10 tasarımcı kaldı.

Yarışmanın kazananları İzmir Arena’da düzenlenen törenle açıklandı. Törene; Türkiye İhracatçılar Meclisi Başkanı Mustafa Gültepe, Ege İhracatçı Birlikleri Koordinatör Başkanı Jak Eskinazi, Ege Hazırgiyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği Başkanı Burak Sertbaş, Ege Hazırgiyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği Sosyal Organizasyonlar ve Yarışma Komitesi Başkanı Tuğba Hazar, EİB Moda Tasarım Yarışması Jüri üyeleri katılım sağladı.

17. EİB Moda Tasarım Yarışması’nın birincisi Mirey Demirci

Birbirinden yetenekli 10 tasarımcının yarışmaya katıldığı koleksiyonlarının sergilendiği defilenin ardından yarışmanın sonuçları açıklandı. Heyecanın dorukta olduğu finalde; birincilik ödülünü Mirey Demirci aldı. Yarışmanın ikincisi Ayşenur Kayar ve üçüncüsü ise Ayşe Hümeyra Tatar oldu. Öte yandan yarışmanın 10 finalistine katılım sertifikası verildi. Yarışmaya ilişkin duygularını paylaşan Ege Hazırgiyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği Sosyal Organizasyonlar ve Yarışma Komitesi Başkanı Tuğba Hazar, yarışmanın en başından bugüne geçen süreçte zorlayıcı aşamalardan geçtiklerini belirterek, finale kalan tasarımcılara tebriklerini sundu.

Gültepe: Sürdürülebilirlik öncelikli çalışma alanımız

Hazır giyim ve tekstil sektörünün ihracat kapasitesine dikkat çekerek törende konuşan Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mustafa Gültepe, “Hazır giyim ve tekstil, Türkiye’nin ilklerini yapan sektörler; iki kardeş sektörler. İkisi de birbirinden ayrılmayan sektörlerin başında geliyor. Türkiye’nin geçmişinde vardı, bugün de var yarın da olacak. Nasıl olacak? İşte buradaki arkadaşlarla beraber olacak. Özellikle önümüzdeki dönemlerde sektöre yapacakları katkılarla Türkiye’deki hazır giyim ve tekstili çok daha farklı noktalara getirecekler. Biz de birlikler olarak gençlerimizin ve kıymetli tasarımcılarımızın önünü açmak için var gücümüzle çalışıyoruz” sözlerini kaydetti. Katma değerin önemine vurgu yapan Gültepe, “Gelecekle ilgili çok hızlı tükenen bir model değil, özellikle sürdürülebilirliği yaratmayı burada daha fazla önemsemeliyiz. Daha uzun giyebileceğimiz mamulleri üretmemiz gerekiyor. Özellikle yeşil fabrikalar ve sürdürülebilir bir çevre için önümüzdeki dönemde dijitalleşmeyle beraber çalışacak olduğumuz konu. Tekstil ve hazır giyim bu konuda TİM çatısı altında çalışmalarını yapıyor. Umuyorum ki önümüzdeki dönemde çok daha güzel şeylere beraber imza atarız” dedi. Konuşmalarının ardından Gültepe, Mirey Demirci’ye ödülünü taktim etti.

Ege İhracatçı Birlikleri Koordinatör Başkanı Jak Eskinazi ise tasarımcıların aynı zamanda birer sanatçı olduğuna dikkat çekerek, yarışmaya sahip çıkarak, bugünlere gelmesine katkı koyan herkese teşekkürlerini sundu. Ege Hazırgiyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği Başkanı Burak Sertbaş da, “Hazır giyim ihracatı aslında en katma değerli ihracatların başında geliyor. Tasarım güçlendikçe katma değerli ürün üretme imkanı yakalıyorsunuz. Bu nedenle bu yarışmayı çok önemsiyoruz ve daha uzun soluklu olmasını diliyoruz” mesajını verdi.

Tasarımcılara ne ödüller verildi?

Birinciye 100 bin TL, ikinciye 75 bin TL ve üçüncüye 50 bin TL verilen yarışmada ayrıca dereceye girenlere yurt dışı eğitim bursu ve yurt dışı fuar katılım desteği verilecek.

Öte yandan, ilk 10 finalistin koleksiyonları TİM ve Ticaret Bakanlığı koordinasyonluğunda her yıl düzenlenmesi beklenen Türkiye Tasarım Haftası etkinliğinde sergilenecek.

HABER/ Didar DEMİRCİ