DünyaGündemPolitika

Tayvan lideri Esvatini’yi ziyaret etti

Tayvan lideri Tsai Ing-wen, Esvatini’yi ziyaret etti. Ülkesinin Afrika’daki tek müttefiki olan Esvatini’ye giden başkanın, iki ülkenin ilişkilerini geliştirmeye çalıştığı biliniyor.

BBC’nin haberine göre; Tayvan lideri Tsai Ing-wen’in salıdan perşembeye kadar Esvatini’de kalması bekleniyor. Bu süre boyunca bağımsızlık günü ve Esvatini Kralı 3. Mswati’nin doğum günü kutlamalarına katılacak olan Tayvan liderinin iki ülke arasındaki dostluk ilişkilerini pekiştireceği düşünülüyor

Tayvan Adası’nda neler olmuştu?

17. yüzyılda ada Çin’in tam kontrolü altındaydı. Ancak, Japonya ve Çin arasında 1895’te yaşanan savaş sonrası adanın kontrolü Japonya’ya geçmişti. Japonların adadaki hakimiyeti çok uzun sürmedi. İkinci Dünya Savaşı’nda yenilen Japonya adanın hakimiyetini yeniden Çin’e bıraktı.

İlerleyen dönemde Çin’de başlayan iç savaş adanın da kaderini değiştirdi. Çin’de Chiang Kai-shek liderliğindeki milliyetçi hükümet güçleri ile Mao Zedung’un Komünist Partisi arasındaki savaş Komünist Parti’nin zaferiyle sonuçlandı. Yenilen Milliyetçi güçler ise Tayvan adasına çekildi.

Çin hala adanın kendilerine ait olduğunu iddia ederken, Tayvan’da bağımsız bir ülke olduğu iddiasında bulunuyor.

Tayvan’ı kimler tanıyor?

Günümüzde, Tayvan’ı resmi olarak tanıyan ülkeler şunlardır: Belize, Esvatini, Guatemala, Haiti, Marshall Adaları, Nauru, Palau, Paraguay, Saint Kitts ve Nevis, Saint Lucia, Saint Vincent ve Grenadinler, Tuvalu, Vatikan.

Kaynak: BBC