Eğitimİzmir Haberleri

ÖV-DER’den hükümete ‘ÇEDES iptal edilsin’ çağrısı

Milli Eğitim Bakanlığı (MEB), Gençlik ve Spor Bakanlığı ile Diyanet İşleri Başkanlığı iş birliğinde hayata geçirilen ‘Çevreme Duyarlıyım, Değerlerime Sahip Çıkıyorum (ÇEDES)’ projesi kapsamında okullara ‘manevi danışman’ adı altında; imam, müezzin, vaiz, din hizmetleri uzmanı ve kuran kursu öğreticisi atanmasına tepkiler sürüyor. Söz konusu projenin iptali ve laik eğitim için 16 Eylül’de İzmir’de yapılacak büyük miting öncesi imza kampanyası devam ediyor. Konak Meydanı’na stant açarak projenin iptali ve velilerin taleplerinin yerine getirilmesi için vatandaştan imza toplayan ve bildiri dağıtan Tüm Öğrenci Veliler Dayanışma Derneği (Öv-Der) İzmir Şubesi, büyük mitinge kadar imza kampanyasının ve bildiri dağıtımının süreceğini belirterek AK Parti hükümetine projeyi iptal etmesi için çağrı yaptı.

Anayasal suç işliyorlar

AK Parti iktidarının eğitim politikalarını eleştirerek sözlerine başlayan ÖVDER İzmir Şube Başkanı Behram Kaya, adım adım layık eğitimden uzaklaşıldığını söyledi. Kaya, “Okullar, dinci ve tacizci tarikat ve cemaatlerin at koşturduğu yerler halline geldi. Şimdi de Milli Eğitim Bakanlığı, ÇEDES (Çevreme Duyarlıyım, Değerlerime Sahip Oluyorum) adında bir proje başlattı. Bu projeyi Diyanet İşleri Başkanlığı, Gençlik ve Spor Bakanlığı ile birlikte yürütecek. Çocuklarımızın manevi ve ahlaki değerlerini yükseltmek için okullara imam, müezzin, kuran kursu hocaları görevlendirildi. Okulun ve öğretmenlerin asıl görevi; değerlerine, ülkesine ve çevresine duyarlı, kişilikli insan yetiştirmektir. Çocukların yaşadığı sorunların çözümü için rehber öğretmenler görevlidir. Ama bakanlığın amacı başka… Dinci değerlerin çoğaltılması, bilimsel ve yaşamsal bilgilerin azaltılmasıdır. Gerek bakanlık, gerekse hükümet anayasal suç işlemektedir” diye konuştu.

İmamın görevi camide, öğretmeninki okuldadır

Okullarda öğretmenlerden başka kimsenin çocuklara ders veremeyeceğinin altını çizen Kaya, “Laik ülkede ve eğitimde; imamın görevi camide, öğretmenin görevi ise okuldadır. Şimdiye kadar imamlar, hocalar hangi değerlere sahip çıkmış, çevre kirliliğine, doğa katliamlarına, orman yangınlarına, insani değerlere ne zaman sahip çıkmış da öğrencilerimize neyi verecek? Laik eğitim bu ülkenin önemli bir değeridir. İnsanların inanç ve değerlerini istediği gibi yaşamalarının güvencesidir. Bakanlık ve hükümet bu güvenceyi kaldırıp, okullara cemaat ve tarikatların girmesini sağlıyor. Eğitimde; barınma, beslenme, ulaşım ve okul malzemeleri bu kadar pahalı ve veliler bin bir dert içinde iken, bakanlığın böyle çağ dışı projeleri gündeme getirmesi, çocuklarımızın birer kobay haline getirilmesinin göstergesidir. İnanç herkesin kendine ait bir değerdir. Din bir eğitim konusu olamaz. Hele laik bir ülkede, devlet eliyle dinci eğitim verilemez” mesajını verdi.

Bilinçli nesilleri öğretmenler yetiştirir

Çevresine ve değerlerine sahip çıkacak bir nesli ancak ve ancak öğretmenlerin yetiştirebileceğinin altını çizen Kaya, “Çevrelerine ve değerlerine sahip çıkmak için öncelikle doğayı ve insani değerleri bilmek gerekiyor. Depremi ‘kader planı’ gören ve ‘kadın erkek eşit olamaz’ diyen bir zihniyet çocuklarımızı çağdaş geleceğe hazırlayamaz. Biz öğrenci velileri, dinin karanlığına karşı, bilimin aydınlığının okullara girmesini istiyoruz. Okullarda imam değil, öğretmen istiyoruz. Bu projeden ve bilimsel olmayan uygulamalardan derhal vazgeçilmeli. Parasız, bilimsel, laik ve demokratik eğitim uygulamaya konmalıdır” dedi.

HABER/ Didar DEMİRCİ