DünyaGündemPolitika

Beklenen kritik zirve yarın başlıyor: G20!

Merakla beklenen G20 Zirvesi’ne bu yıl Hindistan başkenti Yeni Delhi’de ev sahipliği yapacak. G20 Zirvesi 9-10 Eylül tarihleri arasında gerçekleştirilecek. Bir sonraki zirve Brezilya’nın ev sahipliğinde gerçekleştirilecek.

2022 yılı G20 Zirvesi’nde neler oldu?

Geçen yıl G20 Zirvesi Endonezya’nın Bali şehrinde düzenlenmişti. Rusya Ukrayna Savaşı geçen yıla damgasını vurmuştu. G20 üyesi birçok lider, Rusya’nın G20’den çıkarılmasını talep ederken, düzenlenen zirvenin pandemi ve ekonomik dalgalanmalara odaklanması gerektiği vurgulanmıştı.

2023 yılı G20’ye kadar ki süreçte neler oldu?

Putin G20 Zirvesine katılmayacağını açıkladı

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in yoğun programından dolayı bu yıl Hindistan’da düzenlenen G20 Zirvesi’ne katılmayacağı açıklandı. Rusya’dan yapılan açıklamaya göre zirveye Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov katılacak.

Şi Cinping de G20 Zirvesine katılmıyor

Yabancı basında uzun süre Çin Devlet Başkanı Şi Cinping’in zirveye katılmayacağına dair iddialar yer almıştı. İddialar doğrulanırken, ABD Başkanı Biden yaptığı açıklamasında; Şi Cinping’in G20’ye gelmemesinden dolayı hayal kırıklığı yaşadığını belirtmişti.

G20 Zirvesi öncesi Hindistan çeşitli önlemler almıştı

G20 Zirvesi öncesi Hindistan Yeni Delhi’de maymunlar için önlem aldı. Zirvenin yapılacağı bölge, temizlenip düzenlenirken, alınan maymun önlemi dikkat çekmişti. Hindistan Hükümeti, bölgede özgürce dolaşan küçük maymunları korkutmak için langur maymunları maketlerini şehrin farklı noktalarına astı. Ayrıca, yaklaşık 30 kişiden oluşan maymunları o bölgeden uzaklaştırmak için eğitilmiş bir grup oluşturuldu.

Afrika Birliği G20’nin daimi üyesi oldu

Yapılan son açıklamaların ardından, Afrika Birliği’nin Avrupa Birliği’ne benzer statüde G20’ye daimi üye olacağı açıklandı. Böylece Afrika ülkeleri küresel sorunlarla ilgili daha fazla söz hakkına sahip olabilecek.