DünyaGenelGündem

Libya’nın dünya mirasları selden etkilendi mi?

Son dönemde etkili olan Daniel kasırgasının vurmasının ardından çok sayıda can kaybının yaşandığı Libya’da durum gittikçe ciddi bir hal almaya başladı. Libya’nın doğusunu etkisi altına alan sel felaketinde 3 binden fazla insanın yaşamını kaybettiği, 7 binden fazla kişinin ise kayıp olduğu düşünülüyor. Yetkililer, selin etkili olduğu bölgelerdeki yaşam yerlerinde ciddi hasarların meydana geldiğini açıklamıştı. UNESCO Dünya Mirası listesinde yer alan bölgelerdeki durum ise merak konusu oldu.

Dünya Mirası Listesi’nde hangi yapılar yer alıyor?

Kuzey Afrika’da pek çok turistin uğrak noktalarından olan Libya’nın UNESCO Dünya Mirasları listesinde 5 farklı yapısı var. Bunlardan ilki Gadames Antik Kenti. Yerel mimarisiyle öne çıkan antik şehrin Cezayir ve Tunus yakınlarında yer aldığı biliniyor.

Gadames Antik Kenti

Bölgedeki önemli dünya miraslarından bir diğeri ise Accacus Dağları. Dağlar özellikle sahip olduğu kaya oymaları ve boyamaları sebebiyle çok sayıda kişi tarafından her yıl ziyaret ediliyor.

Accacus Dağları’nda bulunan kaya oyma ve boyamaları

Libya’da bulunan Leptis Magna antik kenti de turistler arasında oldukça popüler bir rota. Şehrin tarihi MÖ 1000’li yıllara dayanıyor. Antik kent UNESCO tarafından 2016 yılında tehlike altındaki dünya mirasları listesine eklenmişti.

Leptis Magna

Sabratha Antik Kenti 1982 yılında listeye alınan nadir güzellikte bir yapı olarak karşımıza çıkıyor. Son olarak listede bulunan Kirene Antik Kenti, yeşil bir vadi üzerinde kurulu olan görüntüsüyle tüm dünyada dikkat çekmeyi başarmıştır.

Sabratha Antik Kenti

Dünya miraslarına zarar geldi mi?

Yaşanan sel ve kasırga felaketinin ülkenin miras listesinde yer alan yapılar üzerinde herhangi bir zarara sebep olup olmadığıyla ilgili yetkililerden henüz bir açıklama gelmedi.