GündemManşetSağlık

Fahrettin Koca: Yeni salgın ERİS Türkiye’de 9 kişide görüldü

Fahrettin Koca: Yeni salgın ERİS Türkiye’de 9 kişide görüldü. Son dakika Sağlık Bakanı Koca’dan korkutan açıklama geldi. Yeni salgın Eris 85 milyonu ilgilendiriyor.

Yeni salgın ERİS Türkiye'de
Yeni salgın ERİS Türkiye’de

Yeni salgın ERİS Türkiye’de 9 kişide görüldü

Koronavirüs varyantı olan yeni salgın Eris varyantı Türkiye’de bugün itibari ile 9 kişide görüldü. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca korkutan açıklamayı az önce yaptı. Geçtiğimiz günlerde Eris varyantının da koronavirüste olduğu gibi tat ve koku gibi duyu organlarına tesir ettiğine yönelik haberlere yer verilmişti. Bugünkü açıklama 81 il ve 85 milyonu ilgilendiriyor.

Eris aynı ildeki 9 kişide peş peşe ortaya çıktı

Bakann Koca’nın yaptığı açıklamaya göre Eris varyantı yurt dışı temaslı olarak ülkemize geldi. Yeni salgın Eris aynı ildeki 9 kişiyi etkiledi. Bakan, “Hasta etme gücünün (virülansının) düşüklüğünü bildiğimiz Eris varyantı Referans Laboratuvarımızda yapılan incelemede 9 kişide görüldü” ifadelerine yer verdi.

Dünyada hızla yayılıyor

Dünyanın bir çok ülkesinde giderek yaygınlaşan korkutan Eris Varyantı için Bakan, ‘Durum başka ülkelerde yaygın, bizde de ortaya çıkması muhtemeldi. Büyüklerimizi, kronik hastalarımızı koruyacağız’ dedi. Koronavirüste olduğu gibi yine 60 ve 65 yaş üstü yaşlı ve kronik hastalığa sahip bireyler öncelikli olarak uyarıldı. Tüm yurt genelinde tedbirli olunması hususunda bilgi verildi. Koronavirüs uzantısı yyeni salgın için endişe edilmemesi hususunda uyarı yapıldı.

Bakan Koca’dan “Endişe yapmayın” çağrısı

Bakan Koca açıklamayı resmi sosyal medya hesabı olan twitter üzerinden yaptığı açıklamada henüz Eris varyantına ilişkin olarak endişe konusu olmadığını belirtti. Ayrıca Fahrettin Koca yaptığı açıklamada şu ifadelere yer verdi:

ENDİŞE KONUSU SAYILMAYACAK BİR GELİŞME. Hasta etme gücünün (virülansının) düşüklüğünü bildiğimiz Eris varyantı Referans Laboratuvarımızda yapılan incelemede 9 kişide görüldü. Yurtdışı temaslı ve aynı ildeler. Mevcut tedbirlere ve gündelik hayatımıza devam edeceğiz. Durum başka ülkelerde yaygın, bizde de ortaya çıkması muhtemeldi. Büyüklerimizi, kronik hastalarımızı koruyacağız.